În contextul războiului din Ucraina, medicii români se tem de riscul reapariției unei boli infecțioase la noi

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 08 martie 2022, 14:56

Medicii și specialiștii în sănătate trag un semnal de alarmă cu privire la riscul reapariției poliomielitei în România. Totul se petrece în contextul războiului din Ucraina și a venirii refugiaților ucraineni în țara noastră. Medicul Virgil Musta spune că în Ucraina această boală nu a fost eradicată și poate afecta persoanele nevaccinate din România.

Noi am avut de mai multe ori alerte de poliomielită. În Ucraina există poliomielită. Odată cu venirea persoanelor din Ucraina există riscul ca pe o populaţie nevaccinată să se declanşeze cazuri sau o epidemie de poliomielită, ceea ce ar fi foarte tragic, pentru că este o altă boală care lasă sechele importante şi cu care noi nu ne-am mai confruntat de foarte mulţi ani – a spus doctorul Virgil Musta, potrivit Adevărul.

Citeşte şi: Studiu: Infectarea cu mai multe variante Omicron este posibilă, dar se întâmplă rar

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Timiș au semnalat și ei problema reapariției poliomielitei pe teritoriul românesc.

Având în vedere situaţia specială din Ucraina, inclusiv contextul epidemiologic şi existenţa unui aflux crescut de persoane pe teritoriul României, care pot fi cazate în alte locaţii decât cele organizate (tabere pentru refugiaţi, centre de imigrări) Directia de Sănatate Publică Timiş atrage atenţia asupra existenţei riscului de import pentru diverse boli transmisibile, cu precădere difteria, poliomielita şi rujeola –  arată DSP Timiş.

Ce este, cum se manifestă, cum se transmite poliomielita și cum prevenim îmbolnăvirea

Poliomielita este o boală infecțioasă produsă de virusul poliomielitic. Boala afectează sitemul nervos și duce la sechele motorii permanente sau chiar deces. Ultimul caz de poliomielită înregistrat în România a fost în 1992. Atunci, virusul a fost adus din Bulgaria.

Poliomielita este o boală cu transmitere interumană, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale în care este prezent virusul, sau aeriană, prin particule din secreții nazo-faringiene.

Este o infecţie a sistemului nervos care apare ca o viroză cu dureri de muşchi şi de cap. De cele mai multe ori, boala se opreşte în această fază, dar sunt persoane la care avansează şi dau acele pareze care creează un handicap cu sechele importante. E o boală cu manifestări neurologice care poate da multe sechele şi perturbări într-o societate care trebuie să susţină aceste persoane care nu vor mai putea fi active – a mai spus Virgil Musta.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), vaccinarea este singura cale de prevenire a infeectării cu virusul poliomielitic.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter