Frumuseţe mortală: implantul cu silicon şi scandalul care a zguduit Franţa

De Nicoleta Galeteanu, pe

Două femei au murit, alte câteva sunt în stare gravă şi mai mult de 30.000 de femei care şi-au făcut operaţii estetice cu silicon sunt nevoite să repete operaţia. Este cel mai mare scandal din ultimii 10 ani care a zguduit comunitatea medicală din Franţa, notează presa străină şi locală, deopotrivă.

Au vrut să fie mai frumoase şi au sfârşit prin a se teme pentru sănătatea lor.

Peste 30.000 de femei din Franţa care au recurs la operaţii de mărire a sânilor riscă să aibă complicaţii grave şi chiar să dezvolte cancer, după ce au suportat intervenţii chirurgicale cu silicon industrial – folosit la fabricarea calculatoarelor şi a altor electronice -, în loc de silicon medical, scrie The Guardian.

Implantul nociv, care poate genera cancer, este cunoscut sub numele de Poly Implants Prothesis (PIP) şi este produs de compania cu acelaşi nume, care producea până anul trecut implanturile ucigătoare, într-o fabrică din sudul Franţei.

Curios este că în ultimii 10 ani, peste 30 de mii de femei numai din Franţa şi alte câteva mii din Spania şi Marea Britanie au acuzat numeroase complicaţii care ar fi putut indica până acum cauza acestei escrocherii reprobabile, ce a devenit astăzi o poveste de groază pentru industria chirurgiei plastice din Franţa.

„Există un adevărat val de panică”, a declarat Alexandra Blachere, preşedinta Asociaţiei femeilor din Franţa cu complicaţii în urma operaţiilor estetice.

Compania Poly Implant Prosthesis (PIP) a fost unul dintre liderii producători de silicoane din lume, până anul trecut, când producătorul ajunsese la un profit suspect de mare.

S-a decoperit apoi că fabrica tăiase atât de mult din costurile de producţie, încât ajunsese la economii în valoare de 1 miliard de euro, de pe urma materialului îndoielnic pe care îl folosea – siliconul medical fusese înlocuit cu siliconul industrial, folosit cu precădere în fabricarea componentelor electronice.

Potrivit părerilor unor specialişti, carcasa de silicon era predispusă la fisurare sau rupere, ceea ce determina în timp scurgerea siliconului în corp.

Mai mult de 2000 de femei au dat în judecată compania care, la scurt timp, s-a închis. În prezent, reprezentanţii PIP sunt acuzaţi de ucidere involuntară, după ce o femeie a murit de cancer, după ce a suferit o operaţie chirurgicală în care au fost folosite silicoanele produse de companie.

„Vrem să se facă dreptate!”, au scandat zeci de mii de femei în faţa cladirii Ministerului Sănătăţii din Franţa într-un amplu protest recent, dar care vizează un caz început acum 10 ani.

În ciuda celor mai multe prejudecăţi, nu toate femeile care recurg la operaţii estetice se înscriu în tipologia-şablon pe care o intuim cu toţii.

„Am suferit dintotdeauna de depresie şi probleme psihice din cauza corpului meu”, mărturiseşte o femeie în vârstă de 48 de ani din Normandia (nordul Franţei), una dintre numeroasele victime ale PIP, prezentă la protest.
După de a muncit într-o fabrică, pentru 1000 de euro pe lună, a decis să îşi facă operaţie estetică, scrie The Guardian.

„Până la vârsta de 40 de ani nu mi-am putut permite o operaţie estetică, dar după implant am început să mă simt mai bine, am renunţat la antidsepresive şi am putut să mă întorc la serviciu”, spune aceasta. „Apoi am aflat că implanturile sunt nocive”. „Ultimul control arată că nu s-au deplasat, dar tot va trebui să renunţ la ele. Sunt îngrozită, pentru că se pot fisura sau sparge în oricemoment”, a declarat femeia terifiată.

Până în prezent, guvernul francez a identificat patru cazuri de cancer în rândul femeilor purtătoare de implanturi PIP, dintre care două au murit.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter