Ce este şi cum se previne hipertermia

De Erika Chivu, pe

Ultima fază este insolaţia, care reprezintă o urgenţă medicală, putând fi fatală chiar şi celor sănătoşi. Temperatura corpului poate ajunge până la 40 de grade Celsius, pulsul este rapid şi puternic, pielea e roşie şi uscată, iar victima este confuză, slăbită, delirează şi îşi poate pierde cunoştinţa. Chiar dacă supravieţuieşte, temperatura mare a corpului îi poate afecta creierul în mod permanent.

Cum se tratează hipertermia

Când simţi că nu mai suporţi caldura sau observi primele semne ale hipertermiei – slăbiciune, ameţeală, crampe musculare, greaţă – rerage-te într-un loc răcoros, odihneşte-te şi consumă lichide la temperatura camerei. Dacă se poate fă o baie cu apă călduţă.

Când te simţi foarte rău sau când observi că cineva din jur îşi pierde cunoştinţa, delirează, devine confuz, înseamna că trebuie să apelezi la ajutorul medicilor.

Cum se previne hipertermia

Desigur, cel mai eficient mijloc este să eviţi căldura, preferând camerele cu aer condiţionat de câte ori e posibil. Află cum să supravietuiesti caniculei fără aer condiţionat.
Dacă prin natura meseriei tale eşti nevoită să stai în căldură, trebuie să ştii că angajatorul este obligat să-ţi protejeze sănătatea. Dacă nu-ţi poate oferi un birou cu aer condiţionat sau dacă lucrezi în aer liber, angajatorul trebuie să reducă intensitatea activităţii fizice, să reducă durata zilei de lucru sau să-ţi acorde pauze mai dese în locuri răcoroase.
 
În acelşi timp protejează-te singură, purtând haine lejere, de culori deschise şi nu uita sticla cu apă. Pentru a înlocui mineralele pierdute prin transpiraţie poţi să bei sucuri de fructe sau băuturi pentru sportivi, mai ales atunci când ai şi o activitate fizică intensă.

Alte sfaturi pentru perioadele de caniculă

–    Bătrânii şi copiii trebuie să bea apă mai multă decât le cere organismul. –    Evită alcoolul, care deshidratează.
–    Foloseşte creme de protecţie solară pentru că arsurile limitează capacitatea organismului de a se răci. Află cum îţi alegi crema de protecţie solară potrivită. –    Dacă ai de făcut un drum prin oraş odihneşte-te cât mai des în locuri umbrite sau în magazine cu aer condiţionat.
–    Dacă lucrezi într-un mediu foarte cald, fii atentă la starea colegilor şi roagă-i să te urmărească la rândul lor.
–    Evită mâncărurile grase şi picante, băuturile fierbinţi.
–    Nu lăsa copiii în maşina parcată.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter