Ce este şi cum se previne hipertermia

De Erika Chivu, pe

În perioadele de caniculă, nerespectarea sfaturilor date de medici ne poate costa viata. Hipertermia omoară zeci de mii de oameni în fiecare vară.

În ultimele zile am fost bombardaţi cu ştiri privind pericolele caniculei, totul culminând cu vestea că la Constanţa au murit şapte persoane, inclusiv tineri, din cauza căldurii excesive.

Şi adevărul este că presa şi autorităţile au toate motivele să ne avertizeze, căci temperaturile ca cele din ultimele zile sunt un pericol real pentru toată lumea.

Ce este hipertermia

Organismul uman poate face faţă unui anumit grad de căldură, el având capacitatea de a se menţine la o temperatură constantă de 37 grade Celsius. Când e cald afară sau când faci mişcare, corpul începe să producă transpiraţia, răcindu-se pe măsură ce ea se evaporă.

Totuşi, în anumite situaţii, căldura, fie cea de afară, fie cea produsă prin mişcare, depăşeşte capacitatea de răcire a organismului. Astfel se instalează hipertermia, manifestată prin diverse simptome, de la cele mai uşoare până la cele mai grave.  

Cine poate face hipertermie

Există o serie de factori care limitează capacitatea organismului de a se răci. Unul dintre ei este umiditatea mare a aerului, care face ca transpiraţia să se evapore mai încet. De aceea auzim tot timpul despre indicele de confort termic, o valoare care combină temperatura aerului cu umiditatea relativă.

Ceilalţi factori care pot duce la hipertermie ţin mai mult de starea fiecăruia dintre noi. Bătrânii peste 60-65 de ani, obezii, copiii sub patru ani, cardiacii, persoanele care suferă de deshidratare, au o circulaţie proastă sau fac exces de alcool, au un risc crescut de hipertermie în condiţii pe care un om tânăr şi sănătos le-ar putea suporta.

Chiar dacă nu te înscrii în aceste categorii, riscul de hipertermie este mare când ai o activitate fizică intensă, căci caldura de afară se combină cu cea produsă de corpul tău. Este mai ales cazul celor care lucrează afară, în plin soare, sau unde există o sursă suplimentară de căldură, de exemplu într-o brutărie sau bucătărie.

De asemenea, anumite medicamente pot spori riscul de hipertermie. E vorba de medicamentele pentru hipertensiune, insomnie, circulaţie, boli psihice. Totuşi, tratamentul nu se poate schimba decât la indicaţiile medicului.

Cum se manifestă hipertermia

Simptomele sunt uşoare la început şi devin din ce în ce mai grave dacă nu se iau măsurile necesare. Mai întâi se instalează stresul termic, prin care trecem toţi în zilele călduroase. Dacă temperatura este prea mare pentru capacitatea de răcire a organismului se instalează o stare de slăbiciune, cu puls slab şi pielea rece şi umedă.

Urmează o senzaţie bruscă de ameţeală, cu pielea palidă, dar umedă şi rece, puls slab şi rapid. Temperatura corpului este încă normală, dar pot apărea crampe musculare provocate de pierderea mineralelor prin transpiraţie.

Dacă nici acum nu se iau măsuri, persoana respectivă devine confuză, slăbită are o senzaţie intensă de sete şi nu-şi poate coordona mişcările.

Citeşte în pagina următoare despre tratamentul şi prevenirea hipertermiei!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter