Gust amar în gură – care sunt cauzele. Cum se tratează gustul amar în gură

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Miercuri, 02 noiembrie 2022, 18:18

Dacă ai un gust amar în gură sau gura amară, cum este numită popular, trebuie să știi că poate fi un simptom al unei boli grave, dar poate fi şi semnalul de alarmă al corpului în cazul în care ai consumat produse în exces, sau ai un deficit de bilă. Vezi ce înseamnă gustul amar din gură.

Cuprins

Gust amar în gura sau alterarea gustului

Un gust amar în gură poate fi un semnal de alarmă, un simptom al unei boli mai grave, sau doar rezultatul unei igiene orale precare. Multe motive, medicale sau nu, pot modifica gustul din gura unui om, în funcţie de dietă, istoric medical, genetic şi altele.

Senzaţia de gust amar în gură, dacă este persistentă, este foarte neplăcută, dar adesea trece după ce cauza principală a fost înlăturată. De cele mai multe ori, astfel de episoade de gust amar în gură trec după un ceai de sunătoare şi o periere meticuloasă a dinţilor, urmată de apă de gură. Cu toate acestea, senzaţia de amar în gură poate însemna o infecţie sau o boală gravă, astfel că dacă senzaţia persistă sau reapare des este recomandată o vizită la medic.

Gust amar în gură – care sunt cauzele

Mai multe boli şi afecţiuni pot determina un gust amar în gură. În primul rând, trebuie să te asiguri că ai băut suficientă apă. Dacă ai gura uscată este foarte posibil să simți un gust amar. Există și o boală în care nu se secretă suficientă salivă, astfel că gura este permanent uscată, iar de aici și gustul amar. Dacă nu îți simți gura uscată, poate că ar trebui să mergi la un dentist. Gust amar în gură au adesea cei care au probleme cu dantura netratate, de exemplu carii sau probleme gingivale.

Gust amar în gură au adesea și gravidele, așa că, dacă aștepți un copil, nu trebuie să cauți altă cauză. Din cauza schimbărilor hormonale care apar în sarcină, gustul din gură se poate schimba.

Menopauza este o altă cauză posibilă, tot din cauza schimbărilor hormonale.

Dacă nu te recunoști în niciuna din situațiile de mai sus și totuși ai un gust amar în gură care persistă, înseamnă că e cazul să mergi la medic. Diabetul de tip 2, malaria, o boală a vezicii biliare, arsurile şi refluxul gastroesofagian, mononucleoza, hepatita, ciroza hepatică, sau cancerul la pancreas pot cauza senzaţia de gust amar în gură.

Tratament și remedii naturiste pentru gust amar în gură

În primul rând, este indicat să tratezi cauza, pe care o poți descopri cu ajutorul medicului. Alte remedii pot consta în

Remedii clasice pentru gust amar în gură

  • tratament pentru boala de bază –  pentru că gustul amar în gură este un simptom, și nu o boală în sine, principalul remediu este să tratezi cauza sa.
  • antispatice
  • sedative

Remedii naturiste pentru gust amar în gură

  • regim de cruțare: evitarea eforturilor fizice și intelectuale
  • dietă: alimentație bogată În glucide și proteine și foarte săracă În lipide

Ienupăr pentru gust amar în gură

Se administrează boabe: În prima zi 4 boabe, apoi se adaugă câte un bob pe zi, pâna În ziua a 12-a, când se ajunge la 15 boabe; apoi se scade câte un bob pe zi, pâna când se ajunge la 4 boabe; boabele se mesteca foarte bine, mărunțindu-le pâna se fac o pastă și după aceea se Înghit; cură durează 23 de zile și necesită 220 de boabe

Cicoare pentru gust amar gură

Decoct din rădăcină, frunze, flori: 1 lingură cu vârf din amestecul de plante se fierbe, timp de 5 minute, În 250 ml de apa; decoctul se bea călduț, timp de 3-4 zile; se face pauză 3-4 zile și se reia administrarea, dacă reapare gustul amar; altă variantă: se consumă zilnic 1 linguriță de pudra de rădăcină de cicoare, fracționat În 3 (Înaintea meselor principale); cură durează 15 zile.

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter