Dieta vegetariană şi raw-vegan – cât e de sănătoasă?

De Unica.ro, pe

Raw-vegani, vegetarieni sau oameni care au încearcă să revină la origini din punct de vedere alimentar. E oare sănătos stilul lor de viaţă? Florin Neby îţi spune părerea lui, cu argumente pro şi contra.

Dieta vegetariană sau vegană, argumente contra

În general, cei ce vor să slăbească devin vegetarieni (mănâncă numai legume, frunze, fructe) scot până şi seminţele din calcul pentru că află că sunt destul de calorice cu toate ca ele fac parte din alimentaţia vegană, apelează foarte mult la soia şi leguminoase ca să aibă o oarecare cantitate de proteine (evident că nu se ridică la nivelul unei proteine complexe cum este cea animală) şi brusc se trezesc cu un număr destul de mare de kilograme în minus.Evident, asta vor toţi, de parca ar fi o competiţie, neştiind cât de periculoasă este o slăbire abruptă pentru corpul unui om, din cauza toxinelor eliberate în timpul arderii celulelor de grasime, pe post de energie.Pe lângă acest aspect, intervine carenţa din alimentaţie.Proteina animalî care este una complexă, dar şi alţi nutrienţi care vin odată cu aceasta, ce practic susţin digestia în organism. Şi, să nu uităm de un lucru extrem de important, vegetarienii nu menţin masa musculară, ea scade odată cu trecerea la acest mod de alimentaţie.

Dieta vegetariană sau vegană, argumente pro

Susţin în schimb trecerea de la un mod de alimentaţie la altul, adică dacă pe timp de vară simţim nevoia să facem o “cură” numai cu verdeţuri şi grăsimi vegetale, cu siguranţă mi se pare benefic. O altă variantă, după perioada de sărbători, când am avut un haos alimentar, înainte să intram in ritmul obisnuit, chiar recomand o scădere a cantităţii de alimente de origine animală undeva spre minim 20-50 de grame de proteină pe zi.Tot ce vreau să spun prin aceste argumente pro si contra este că susţin schimbările frecvente în alimentaţie, dar nu recomand forma de malnutriţie, care exista într-un plan alimentar de tip vegetarian.

Dieta raw-vegan, un moft sau un mod de viaţă?

Persoana raw-vegană este varianta modernă a vegetarianului, cu un update şi anume că alimentaţia acestuia nu este procesată termic (fierbere, prăjire, ardere), dar părerea mea este că vorbim de un trend.

În alimentaţia raw-vegană se merge pe principiul că proteina de origine animală este invadată de toxine din cauza alimentaţiei ce este oferita drept hrana animalelor, se bate moneda pe carnea industrializată care este injectata cu chimicale, se scoate în evidenţă faptul că prăjirea sau procesarea mâncării la temperaturi ridicate poate schimba structura nutritivă a alimentului şi dezvolta toxine.
Dieta vegetariană şi raw-vegan - cât e de sănătoasă?

Am înţeles cu toţii că suntem diferiti, unii se sufocă dacă nu au dulciuri, altii fac coadă la fast-food uri in fiecare zi, o parte se “otrăvesc” dacă beau altceva in afară de suc, ideea este ca toate acestea duc la aparitia de boli mai devreme sau mai tarziu.Se formulează tot timpul comparatia dintre un raw-vegan si un om ce mananca junk-food, în schimb se omite comparaţia cu un omnivor ce mănâncă sănătos.

Inclusiv principiile raw-vegane pot grăbi apariţia de boli.Spre exemplu, în perioada iernii, atunci când cantitatea de alimente vegetale este redusa drastic din cauza lipsei de resurse, ce se intampla; pai se apeleaza la tot felul de conserve care bineînţeles ca nu sunt foarte sanatoase şi vin cu tot felul de conservanţi, asa cum sunt pateurile si unturile vegetale, se apeleaza la procesari la rece care duc la pierderi de nutrienţi, se pune accent pe încolţirea seminţelor care evident dezvoltă toxine ce atacă organismul uman.În acelasi timp, multe alimente de origine strict vegetală pot induce şi ele probleme de sănătate: zaharul, făinoasele, plantele etc

Concluzia este că, atât timp cât alimentele sunt procesate la foc mic, şi cantităţile din farfurie sunt reglate în functie de obiectivul si organismul fiecarei persoane, nu au cum să apară probleme. Orice exces, orice restricţie, orice lucru extremist aduce cu sine deservicii organismului. Echilibrul şi moderaţia sunt cheia către un trup armonios şi sănătos!
Tu ai încerca o dietă vegetariană sau raw-vegan?
UITE CE PARERE ARE NEBY DESPRE SOIA!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter