Carnea vegetarienilor a ajuns și în România. Vezi cum se pregătește seitanul

De Oana Savin, pe Ultimul update Miercuri, 30 ianuarie 2019, 13:48
Seitanul a devenit noua carne a vegetarienilor. Bogat în proteine, acesta se face exclusiv din apă și făină și a devenit rapid cunoscut și în România.

De curând, restaurantele de la malul mării au introdus seitanul în meniurile lor. Atât vegetarienii, cât și carnivorii s-au declarat încântați de gustul lui, potrivit Observator.tv.

Seitanul arată precum aluatul pentru cozonac, însă se face doar din puțină apă și făină cu un conținut mare de gluten.

Are nevoie de odihnă de patru-cinci ore în apă rece. Se fac spălărie alternate, cald-rece, de 5-6 ore, ultima spălare este întotdeauna cu apă rece. Se înfăşoară într-o bucată de pânză albă. Se bagă la fiert pentru 50 de minute, la foc lent. Se lasă să se răcească în apa în care a fiert”, a afirmat chef Cristina Crăciunică.

Acesta își ia gustul deosebit din condimente. Chiar dacă este un produs vegetal, poate imita cu uşurinţă gustul cărnii de porc, de pui, de vită sau chiar de cârnaţi.

Vrem să face cârnat, adăugăm usturoi, cimbrișor, facem cârnatul. Vrem să facem un preparat dulce, folosim măr, lămâie”, a mai spus Crăciunică/

Pentru un preparat deosebit, chef Cristina a folosit curry, paprica afumată, usturoi și alge. La final, a tăiat seitanul felii și l-a tras la tigaie, în ulei de susan. Pe este a adăugat felii de măr. Se servește cu o salată.

Seitanul este originar din Asia, iar vegetarienii îl folosesc ca să înlocuiască preparatele din carne, fiind o sursă importantă de proteine. Este slab în grăsimi, conţine vitamina C, fier şi vitamine din grupul B. Nutriţioniştii îl recomandă şi în lupta cu kilogramele în plus. 90 de grame de seitan nu depăşesc 130 de calorii. Însă nu este indicat pentru toată lumea.

Potrivit nutriționistului Alec Blenche, „pentru cei care suferă de intoleranță la gluten ar fi bine să caute o altă variantă. Trebuie să te gândești la sănătate și după la arome și la alte fantezii din alte țări asiatice”.

O porție de seitan costă la restaurant 22 de lei.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter