Extractul de Stevia, îndulcitor din sursă naturală, fără calorii

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 02 septembrie 2021, 12:47

Ca urmare a deciziei Comisiei Europene de a autoriza folosirea îndulcitorilor din Stevia pentru alimente şi băuturi, producătorii de băuturi răcoritoare din România au posibilitatea de a oferi consumatorilor mai multe variante de băuturi răcoritoare cu conţinut caloric redus. Află mai multe despre îndulcitorii din Stevia şi beneficiile lor!

Îndulcitorii joacă un rol important în selecţia alimentelor şi băuturilor consumate. Cele mai noi opţiuni de îndulcitori disponibili pe piaţă provin din sursă naturală, aşa cum este extractul purificat din frunze de Stevia –  o sursă intensă, naturală de gust dulce şi fără calorii.

Află mai multe despre Stevia!

Ce este Stevia?

Stevia, denumirea scurtă pentru planta Stevia rebaudiana, este o plantă din familia crizantemelor, originară din Paraguay. Îndulcitorii extraşi din frunzele ei sunt o sursă intensă și naturală de gust dulce, cu zero calorii.
Istoria de utilizare a Steviei ca îndulcitor a început cu secole în urmă, atunci când populația indigenă Guarani din Paraguay folosea pudra provenită din frunze pentru a-și îndulci băuturile.
Extractul purificat din frunzele de Stevia este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, dar fără calorii.

Ce trebuie să ştim despre planta Stevia?

• Este des folosită ca plantă de ghiveci
• Se păstrează pe balcon şi/sau terasă
• Preferă un sol cu fertilitate ridicată
• Se udă regulat, însă nu exagerat
• Perioada de germinare: 12-30 zile
• Temperatură recomandată: 18-22 °C

Cum este obţinut extractul purificat din frunze de Stevia?

Odată ce frunzele de Stevia ating punctul maxim de dulceață, acestea sunt recoltate și puse la uscat. Printr-un procedeu similar preparării ceaiului, frunzele de Stevia uscate sunt cufundate în apă pentru a elibera substanța deosebit de dulce din frunză. Ulterior, substanţele dulci extrase din frunză sunt purificate, obţinându-se un îndulcitor intens pur, fără calorii, care, în combinație cu alți îndulcitori naturali cum ar fi zahărul, mierea sau sucul de fructe, poate fi utilizat în producerea unor băuturi delicioase, cu conținut caloric scăzut.

Ce înseamnă diversele denumiri folosite?

• Stevia este denumirea scurtă pentru planta Stevia rebaudiana (o plantă din Paraguay). În magazine este comercializat de obicei preparatul brut – pudră sau lichid –  provenit din frunzele plantei.
• Glicozidele derivate din steviol sunt substanțele dulci din frunza de Stevia. Există mai multe feluri de astfel de glicozide, însă două dintre ele sunt cele mai răspândite: steviozidă și Rebaudioside A.
• Rebaudioside A (sau Reb A) este un glicozid derivat din steviol și este componenta principală din rebiana.
• Rebiana este extractul pur al Rebaudiosidei-A și primul îndulcitor pe bază de Stevia, fără calorii, care a fost comercializat pe piața europeană.
• TruviaTM este denumirea comercială a rebianei, brevetată de către Cargill. Îndulcitorul extras din planta de Stevia este cel mai recent ingredient în portofoliul de îndulcitori ai Companiei Coca-Cola și face parte din strategia de diversificare a gamei de produse oferite consumatorilor.

Tu ai încercat îndulcitorii din Stevia?
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter