Ce conține zacusca din comerț? Mare atenție!

De Ioana Tătaru, pe Ultimul update Joi, 08 octombrie 2020, 16:49
O felie de pâine cu zacuscă poate fi o alegere bună, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, mai ales dacă este preparată ca la carte! Dar dacă lista cu ingrediente nu corespunde rețetei? Cum recunoaștem o zacuscă autentică? Experții Asociației pentru Consumatori au analizat conținutul a 55 mărci de zacuscă de/cu ciuperci, de/cu vinete, de fasole, țărănească, macedoneană, clasică, cu pește, comercializate în țara noastră. Ce au descoperit? 

Lipsa timpului, dar și oferta mare de zacuscă de pe rafturile magazinelor sunt explicațiile pentru care unele gospodine nu își mai sacrifică câteva zile pentru prepararea borcanelor de zacuscă și preferă să le achiziționeze din magazin. Și totuși ce cumpărăm?

Trebuie să fim atenți la primul ingredient din compoziție!

Înainte de a plăti un produs, observaţi care este primul ingredient din compoziţie: „În alegerea unei zacuşte trebuie să plecăm de la denumirea acesteia. Astfel, zacusca de ciuperci nu este acelaşi lucru cu zacusca cu ciuperci. Foarte mulţi consumatori nu sunt atenţi la această diferenţă dată de sensul semantic al cuvintelor. În zacusca de ciuperci, primul ingredient din lista de ingrediente trebuie să fie ciupercile, în proporţia cea mai mare, de cel puţin 40%. Din păcate, una din 10 zacuşte pe bază de ciuperci are denumire înşelătoare care nu respectă regula de mai sus. La zacuştele cu ciuperci, proporţia acestei legume variază între 5% şi 35%”, avertizează conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC coordonatorul studiului.

Ce citesc cumpărătorii de pe etichete?

Cum preparam zacusca

Cei mai mulţi cumpărători sunt interesaţi de termenele referitoare la consum. Legislaţia europeană s-a pus de acord cu privire la obligativitatea indicării pe etichetele produselor alimentare a datei limită de utilizare optimă, menţionată sub forma expresiei „A se consuma, de preferinţă, până la data de”.., care este o perioadă mai scurtă decât data limită de consum (echivalent pentru termenul de valabilitate= A se consuma până la data de…). Data limită de consum ţine seama deopotrivă de condiţiile asigurate de comerciant şi, mai departe, de cele asigurate de consumator după achiziţionare. Sunt interzise modificarea datei de către comerciant şi organizarea de promoţii cu produse aflate în ultima zi a acestei perioade”, ne lămuresc experții APC.

Zacusca din comerţ conține mult zahăr

Cum preparam zacusca

Zacuşte cu ciuperci şi 5 linguriţe de zahăr, zacuscă de vinete cu amidon din cartofi, zacuscă de fasole cu 5 grame de sare, zacuscă ţărănească cu 5 linguriţe de zahăr”, asta putem găsi în borcanele cu zacuscă din comerț.

Zacusca din comerţ – câtă sare conţine?

Produsele analizate de experţii APC au un conţinut ridicat de sare, care variază între 0,35 grame şi 1,4 grame/per 100 grame de zacusca de/cu ciuperci, în timp ce la zacusca de/cu vinete cantitatea de sare variază între 1,07 grame şi 1,5 grame. Un adult are nevoie de 1,6 grame de sodiu zilnic, pe care şi-l procură dintr-o linguriţă rasă de sare (6 grame).

Ce cantităţi de legume cuprind borcanele de zacuscă din comerț

Ingredientele regăsite în compoziţia sortimentelor de zacuscă analizate sunt următoarele: hribi, vinete coapte, ghebe, galbiori, bureţi de fag, hribi, ciuperci pleurotus, ciuperci champignion, carne de peşte separată mecanic, fasole, gogoşari copţi, pastă de ardei dulce, tomate, morcovi, ceapă, ardei gras, ardei roşu, pastă de roşii, ardei capia copţi şi decojiţi, piure de cartofi, ulei de floarea soarelui, piper, foi de dafin, usturoi, zahăr, sare, amidon din porumb şi amidon de cartofi. Cantitatea de ciuperci din zacusca cu ciuperci variază între 5% şi 35%! Cantitatea de vinete din zacuscă cu vinete variază între 18% şi 35%!

produs romanesc

Experții ne îndeamnă să citim cu atenție etichetele

Numeroase surse relevă un fapt mai îngrijorător: o mare parte a consumatorilor nu urmăresc etichetele şi nu înţeleg informaţiile conţinute de etichete. Verificarea etichetelor în cazul produselor alimentare din categoria conservelor trebuie să fie mai frecventă, cu scopul de a asigura că sunt complete, corecte şi nu induc în eroare consumatorii. Cu toate acestea, producătorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioară nume atrăgătoare şi înşelătoare”, a mai adăugat prof. univ. dr. Ion Schileru, ASE Bucureşti.

Citește și: Zacusa, compotul și murăturile îngrașă! Cum să le prepari sănătos și corect

Patrizia Paglieri nu știe să gătească românește

Sursă: CSID.ro

Sursă foto: 123rf.com

Cum faci cea mai bună zacuscă de vinete.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter