Durerile de spate: de ce apar, când ar trebui să ne dea de gândit și ce opțiuni moderne de tratament există

De Bianca Prangate, pe

Durerile de spate sunt o problemă cu care se confruntă oamenii de toate vârstele, ele putând să afecteze viața de zi cu zi într-un mod semnificativ.

Durerile de spate pot avea mai multe intensități. Cert este că, atunci când nu sunt tratate la timp, ele se pot agrava. Partea bună este că există nenumărate metode de tratament: de la cele clasice, până la cele moderne, Ioana Berza, kinetoterapeut și fondator IOLA Center Bacău, ne-a vorbit despre cauzele din spatele durerilor de spate, metodele de prevenție, dar și opțiunile de tratament care există în prezent, într-un interviu exclusiv.

Durerile de spate: de ce apar, când ar trebui să ne dea de gândit și ce opțiuni moderne de tratament există
Ioana Berza

Care sunt cauzele din spatele apariției durerilor de spate?

Există mai multe cauze și contează foarte mult locul în care apare durerea. În zona cervicală, principala cauză sunt telefoanele mobile, poziția cu umerii în față. Dacă vorbim de zona toracică, aici este zona cu cele mai dese contracturi musculare și aici se văd cel mai bine scoliozele, cifozele, statul ”gârbovit” pe scaun. Durerile în zona lombară apar cel mai des din cauza sedentarismului, din cauza obezității, a ridicării obiectelor grele sau a căratului genții și a ghiozdanelor. 

Ce categorii de oameni sunt cel mai des afectate de această problemă?

Cei mai afectați sunt tinerii. Explicația este clară. Apar dureri de spate din cauza pozițiilor vicioase (telefoane mobile, mult timp la calculator sau TV, statul prost la birou la școală și acasă). De asemenea, în această categorie mai intră persoanele care au jocuri sedentare, mult timp la birou, cu ochii în calculator, ore pe scun, poziții picior peste picior, persoanele care au joburi care îi solicită fizic, precum cei din construcții, cei care trebuie să care marfa și să o așeze în depozite și pe raft, persoanele care conduc mult din cauza meseriei, șoferi, agenți vânzări. Ce se întâmplă, de fapt? Stau foarte multe ore în așezat suciți cu o mână pe volan și cealaltă pe cotieră în general, ceea ce nu face decât să ducă la poziția vicioasă și de aici la dureri e un singur pas. 

Poate fi prevenită apariția durerilor de spate prin anumite metode? Dacă da, care sunt acelea, și cât de devreme ar trebui ele să înceapă?

Sigur că da. Durerile de spate pot fi prevenite dacă:

  • Faceți mișcare asistată de un specialist cu studii în acest domeniu, și acela se cheamă kinetoterapeut, NU instructor personal!
  • Mergeți la doctor atunci când încep să apară cele mai mici jene, disconforturi. Atenție! Cauza se descoperă prin investigații de genul radiografiilor și RMN-urilor. Noi, la IOLA Center, avem câteva recomandări foarte clare pentru pacienții care au trecut prin tratament, pentru prevenirea recidivei.
  • Mențineți o poziție corectă pe parcursul zilei pentru a scădea uzura anormală a articulațiilor și a reduce presiunea asupra ligamentelor, permițând musculaturii să lucreze mai eficient și organismului să folosească mai puțină energie în mișcare;
  • Pentru tineri, activitatea fizică de cel puțin 30 de minute zilnic este absolut necesară: înot, jogging, ciclism, mers pe role, echitație;
  • Vârstnicilor le recomandăm practicarea, de 2-3 ori pe săptămână, a unor activități sportive fără solicitare intensă, care pot fi controlate prin pauze dese și exerciții de respirație: plimbări dimineața/seara, înot, badminton, tenis de masă, golf.

Este important ca pacienții să ia în considerare că tratamentul urmat la clinică are rezultate mai bune dacă se autoeducă în păstrarea unei rutine zilnice de exerciții și a unor reguli simple în activitățile zilnice, după ce au trecut de stadiul acut. 

Care sunt semnele că o durere de spate este mai serioasă decât credea inițial un pacient și că este nevoie de intervenția unui doctor?

Sunt câteva lucruri important de știut aici. Trebuie neapărat să ne adresăm unui specialist atunci când durerile nu ne mai lasă să mergem normal, să dormim noaptea, când durerea pleacă pe picior sau mama, când nu mai avem stabilitate pe un picior, simțim că îl scăpăm, când apar parestezii, nu mai simțim un anumit traiect nervos sau o anumită zonă a corpului.

Citește și: Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian: tot ce știm despre boala pentru care nu există teste de depistare în stare incipientă

Citește și: Studiu: un virus modificat genetic poate ajuta la combaterea cancerului pancreatic avansat

Citește și: Ziua Mondială a Astmului 2022: „Cu fiecare an, învățăm mai multe despre astm, se descoperă noi opțiuni terapeutice”

Citește și: 90% dintre pacienții cu imunodeficiențe primare nu sunt diagnosticați

Ce obiceiuri benefice ar trebui să își dezvolte oamenii care se confruntă constant cu această afecțiune?

Toți ar trebui să înțelegem că mișcarea ajută, privind-o din orice unghi. Câteva exerciții banale dimineața de înviorare, de streching, de punere în mișcare a articulațiilor ar trebui să facă parte din rutina oricărui om.

Există și cazurile de pacienți care au suferit diverse accidentări sau operații. Dau aici exemplu cazul cel mai întâlnit al durerilor de spate, herniilor. Cei ce se știu cu astfel de probleme trebuie să își aloce zilnic un minim de timp (5-10 minute) exercițiilor specifice acestei zone și să urmeze în viața cotidiană mișcările care nu le pun în tensiune sau le solicită coloana.

Dacă durerile de spate sunt netratate, ce riscuri există pentru pacienți?

Operația, din păcate. 

Ce opțiuni de tratament există? Cum au evoluat ele de-a lungul timpului?

Vorbim despre fizioterapie combinată cu kinetoterapie. Ședințele de fizioterapie se stabilesc în urma unui consult amănunțit a medicului de recuperare medicală alaturi de kinetorapeut și sunt individualizate pe organismul, durerea, afecțiunea și bolile asociate fiecărui pacient. Nu putem trata nici măcar o banală entorsă la fel la doi pacienți. În cadrul ședințelor de fizioterapie ne ajutăm de aparatură de ultimă generație precum: electroterapie, laser, ultrasunete, unde scurte, CaRe Therapy, Deep Oscilation, crioterapie, parafină, masaj, elongații, drenaj limfatic, magnetoterapie și multe altele. Pentru fiecare pacient alcătuim o ”rețetă” de tratament în urma celor constatate la consultația inițială. Ne folosim practic de efectele terapeutice ale fiecărui aparat pentru a ajunge la vindecare. Scopul principal este stoparea durerii! După care reducerea inflamației, după care refacerea funcției musculare sau articulare, după care consolidarea unde își intră în rol kinetoterapia (am dat doar un exemplu, totul variază în funcție de patologie). 

Dintre tratamentele moderne, care sunt cele mai eficiente?

Sistemul David – „regele tratării spatelui” cum îl numesc eu – poate trata afecțiuni ale coloanei vertebrale precum hernia de disc, scolioza, spondiloza, cifoza, indiferent de vârstă.

CareTherapy, un aparat unic în România – poate fi folosit în orice stadiu de evoluție a unei afecțiuni, pe oricare parte a corpului, și care nu a dat greș în toți acești ani niciodată în vreo recuperare. Sunt mândră că am fost prima care l-a adus în România

Laserul Irradia – laser medical, unic în România, inventat de Robert Nobel (cred că deja numele îi face singur descrierea) are efecte antiinflamatorii, dar și antialgice, de cicatrizare a operațiilor, escarelor, tăieturilor și rănilor.

Foto – Pexels, PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter