Coafura îţi poate da dureri de cap la propriu

De Erika Chivu, pe

Te întrebi de ce ai zilnic dureri de cap? Răspunsul ar putea fi mai simplu decât îţi imaginezi. O mulţime de factori le pot declanşa, de la stres până la coafură. Stresul este unul dintre…
… cei mai frecvenţi factori, deci orice te stresează îţi poate da dureri de cap, mai ales migrene. Acestea au loc din cauza schimbărilor ce afectează creierul. În timpul migrenei, creierul începe să secrete substanţe care influenţează dilatarea vaselor de sânge. Aceste substanţe provoacă şi inflamaţii la nivelul creierului, ceea ce duce la o migrenă.

Şi condiţiile meteo contribuie la apariţia durerilor. Cu cât este mai cald cu atât cresc şansele unei migrene, a arătat un studiu recent. Iar presiunea barometrică scăzută, ce adesea precede o ploaie este cunoscută ca factor declanşator al durerilor de cap.

Acelaşi efect îl au şi mirosurile puternice, chiar şi cele plăcute. Oamenii de ştiinţă nu pot spune încă ce legătură există între miros şi durera de cap, însă ei cred că aromele puternice stimulează sistemul nervos. Printre vinovaţi se numără vopseaua, parfumurile şi anumite flori.

Poate că sună ciudat, dar şi coafura pe care ţi-o alegi influenţează felul cum te vei simţi pe parcursul zilei. O coadă sau un coc prinse foarte strâns întinde ţesutul conectiv de la nivelul scalpului şi îşi dă dureri de cap. La fel se întâmplă dacă îţi pui o bentiţă foarte strânsă. Poartă părul desfăcut sau prins foarte slab ca să scapi de dureri.

Uneori, ai dureri de cap din cauza epuizării fizice. Se poate întâmpla după ce alergi foarte mult şi chiar după ce faci sex. Efortul prea mare pentru capacităţile tale fizice face ca vasele de sânge din scalp şi din ceafă să se dilate, ceea ce crează o presiune prea mare.

Această presiune se poate produce şi când stai degeaba, dacă nu ai o postura corectă. De exemplu dacă stai cocoşată sau ai un scaun fără spătar, dacă monitorul de la calculator este aşezat prea sus sau prea jos, dacă ţii receptorul telefonului între cap şi umăr, toate acestea îţi pot da dureri de cap. Dacă te confrunţi cu asemenea dureri în fiecare zi, la birou, încearcă să-ţi corectezi postura.

Alimentaţia trebuie, de asemenea, controlată. Când anumite proteine sunt descompuse, se formează tiramina, o substanţă vinovată pentru durerile de cap. Cu cât este mai veche mâncarea, cu atât conţine mai multă tiramină.

Substanţa se găseşte în brânzeturi, mezeluri şi vin roşu. Vinul este cu atât mai periculos pentru că şi alcoolul dă dureri de cap. Iar mezelurile conţin, pe lângă tiramină, şi aditivi pe bază de nitriţi, de asemenea cunoscuţi pentru faptul că dau dureri de cap.

Pe de altă parte, nici nu e bine să sari peste mese căci durerea de cap se instalează, uneori, chiar înainte să-ţi dai seama că ţi-e foame. Se întâmplă din cauza glicemiei care scade brusc. Ai şanse să te simţi mai bine dacă mănânci o masă normală.

Nu încerca să rezolvi problema cu dulciuri. După o astfel de gustare glicemia creşte brusc, apoi scade la fel de brusc, deci te aşteaptă o nouă durere de cap. Dacă eşti predispusă durerilor de cap, ai grijă să păstrezi un program al meselor regulat.

Când te chinuie durerile de cap ai tendinţa să apelezi la medicamente. Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt foarte eficiente, însă nu e indicat să le iei zilnic. îIn primul rând, ele nu sunt decât o soluţie de moment. Când trece efectul medicamentului, durerea revine. În al doilea rând, antiinflamatoarele nu sunt prea blânde cu stomacul tău.

Cel mai corect este să descoperi cauza durerilor de cap. Când apar analizează-ţi comportamentul din acea zi. Ţi-ai strâns părul prea tare? Ai o poziţie corectă, la birou? Ai mâncat de dimineaţă? Încearcă să elimin factorii de risc pentru a tăia problema din rădăcini.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter