Dietă: până la urmă, cât de important e micul dejun?

De Erika Chivu, pe

După ce ani de zile ni s-a spus că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, noua generaţie de nutriţionişti insistă că în timpul dietei e mai bine să nu mănânci dimineţa. Şi atunci, noi ce facem?

De ce se spune că e important să iei micul dejun?

Conform studiilor, persoanele care sar peste micul dejun au o medie de greutate mai mare decât cele care mănâncă în fiecare zi imediat după ce se trezesc. Unii nutriţionişti spun că atunci când sari peste micul dejun eşti tentată să mănânci mai mult la prânz şi cină, astfel că depăşeşti numărul de calorii permise într-o zi.

De asemenea, se condieră că dimineaţa metabolismul este mai rapid, deci ceea ce mănânci nu se va depune sub formă de grăsime.

De ce e bine să sari peste micul dejun

Nutriţioniştii mai tineri vin cu idei avangardiste, care nu includ micul dejun. Venice A. Fulton, în cartea „Six Weeks to OMG”, îşi îndeamnă cititorii să înlocuiască micul dejun cu o cafea şi un duş rece.

Iar nutriţionistul Martin Berkhan ne încurajează să luăm prima masă spre după amiază. El explică de ce toate studiile arată că cei care iau micul dejun sunt mai slabi: în general, oamenii care iau micul dejun sunt mai atenţi la dieta lor şi fac sport. Cei care sar peste această masă de obicei au un regim de viaţă greşit, mănâncă mult fast food şi nu fac mişcare, deşi sunt plinuţi nu pentru că sar peste prima masă, ci pentru că în general mănâncă greşit.

Berkhan mai spune că prima masă a zilei nu se va “depune” oricum, fie că o iei imediat ce te trezeşti sau la ora 17:00. Iar argumentul său suprem este acela că micul dejun provoacă o foame de necontrolat la majoritatea persoanelor şi o senzaţie de moleşeală la altele. Aceste lucruri sunt valabile mai ales dacă la micul dejun mânânci carbohidraţi, de exemplu cereale, cu sau fără lapte.

Ce e de făcut?

Având în vedere că nici specialiştii nu se decid în privinţa importanţei pe care o are micul dejun în cua de slăbie şi nu numai, ce cale trebuie să urmezi? Răspunsul e simplu: cea care ţi se potriveşte. Ascultă-ţi corpul şi decide în funcţie de semnalele lui. Însă dacă iei micul dejun, este important şi ce mănânci la această masă.

Sunt indicate legumele şi proteinele – carne, ouă, peşte – pentru că fructele şi carbohidraţii îţi dau acea senzaţie de moleşeală pe care o ai de obicei după un prânz bogat.

Indiciul zilei de azi, 1 august, este IUBIT

Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter