Cele mai frecvente întrebări legate de dietă

De Revista Unica, pe

Dr. Mihaela Bilic şi dr. Gheorghe Mencinicopschi, doi dintre cei mai cunoscuţi nutriţionişti români, răspund în tandem la cele mai arzătoare întrebări legate de dietă.
Le-am adresat, fiecăruia dintre cei doi nutriţionişti-vedetă aceleaşi întrebări, legate de alimentaţie şi diete. Faptul că, în bună măsură, răspunsurile lor au coincis ne dă încredere şi ne convinge să le urmăm valoroasele sfaturi.

Ce înseamnă, din punctul dvs. de vedere, o dietă sănătoasă şi echilibrată?
Dr. Bilic: „Din tot puţin“. Ce înseamnă  „puţin“: înseamnă că, la cât suntem de sedentari, noi fiind pro-
iectaţi de natură ca animale care să alerge şi să-şi câştige hrana – nu să o ia de la supermarket –, ar trebui să mâncăm o masă, maximum două pe zi. Pentru că mâncăm de două sau de trei ori mai mult decât ne trebuie de fapt.
Dr. Menci: Înseamnă diversitate – consumaţi alimente din toate categoriile! Iar jumătate din cantitatea de alimente consumată zilnic trebuie să fie constituită din legume şi fructe proaspete.

De ce trebuie să învăţăm să combinăm alimentele?
Dr. Bilic: Din păcate, în natură nu exis-tă niciun aliment complet. Poate doar laptele, şi nici el nu e complet, deoarece nu are fier. Deci nu există niciun produs alimentar care să fie complet, astfel încât, mâncându-l numai pe el, să asigure tot. Din acest motiv, întotdeauna trebuie să combinăm proteinele cu carbohidraţi, cu grăsimi, astfel încât organsimul să aibă acoperit necesarul din toate aceste substanţe, pentru că altfel metabolismul nu funcţionează corect.
Dr. Menci: Sistemul nostru digestiv nu poate combina toate alimentele. De exemplu, proteinele ani-
male (carne, ouă, peşte) nu trebuie combinate cu amidonoasele (mămăligă, paste, cartofi).  Combinaţiile devin indigeste.

Cum îţi poate influenţa o dietă starea psihică?
Dr. Bilic: Pentru starea de bine, secretul alimentar e reprezentat de  glucide.
Creierul, prin definiţie, nu funcţionează decât cu glucoză. Le sfătuiesc pe femeile care ţin diete disociate să nu scoată de tot carbohidraţii.  Obligatoriu va apărea sentimentul de tristeţe, de depresie, şi o nelinişte şi agitaţie, cu insomnie, pentru că glicemia scăzută pune tot sistemul nervos într-o stare de hiperexcitaţie. Sunt frustrate, triste şi nici nu pot să doarmă. Toată această stare se poate rezolva cu o cană de lapte, care are glucide, sau cu o felie de pâine, sau un fruct. Se linişteşte creierul şi nu mai „ţipă“.
Dr. Menci: Alimentele care conţin serotonină influenţează direct starea de spirit, având efect pozitiv. Alte alimente sunt energizante: pastele din grâu dur, cerealele integrale (dar nu consumate cu lapte). Starea de deprimare poate fi cauzată de alimentele care dau dependenţă, precum cele procesate, rafinate, conservate.

Care sunt cele mai mari riscuri pe care şi le asumă femeile ţinând cure de slăbire?
Dr. Bilic: Riscul cel mai mare şi pe care nu-l realizează este schimbarea compoziţiei corporale. Organismul are un anumit procent de grăsime (normal e între 20% şi 30%.) Prin nenumăratele cure de slăbire, creşte cantitatea de grăsime din corp, iar greutatea constantă se menţine cu mult mai puţină mâncare. S-ar putea să mănânci cât o vrăbiuţă şi să nu mai slăbeşti, pentru că organismul tău are foarte multă grăsime.
Dr. Menci: Cel mai mare risc e distrugerea sănătăţii! Femeile se expun unui risc foarte mare, de a suferi de boli cronice, precum anorexie nervoasă, cancer sau obezitate. Prin aceste cure de slăbire, femeile mereu ajung la rezultate opuse faţă de ceea ce îşi doresc, din cauza efectului yo-yo.

Ce alimente ar trebui evitate sub orice formă?
Dr. Bilic: În primul rând, produsele de patiserie.  Acest amestec foarte gras este mai periculos decât dulciurile, pe care oricum le mâncăm mai cu grijă. Dacă tot e să mănânci la colţ de stradă, ia-ţi un covrig, care înseamnă doar făină, şi nu lua produs de patiserie, pentru că grăsimea e cumplit de multă, aproape jumătate!
Dr. Menci: Cele bogate în zahăr, sare, grăsimi, deoarece sunt cele mai indigeste. Vă sfătuiesc să lăsaţi deoparte fast food-urile, alimentele procesate, conservate, fără fibre!

Ce părere aveţi despre medicamentele şi suplimentele alimentare de slăbit?
Dr. Bilic: Suplimentele de slăbit sunt un subiect dureros. Cu tristeţe o spun: nu există nimic eficient. Chiar ar fi nevoie de un medicament eficient pentru slăbit, pentru că obezitatea e o boală cronică. E o problemă gravă, care nu trece de la sine, dar este subestimată. O luăm în râs şi spunem că este o chestiune de voinţă, dar nu e. Bolnavii de obezitate chiar ar trebui ajutaţi cu nişte pastile.
Dr. Menci: Suplimentele pot juca un rol important în apărarea sănătăţii organismului, dar numai dacă sunt asociate cu o alimentaţie corectă, alături de activitate fizică intensă. Recomand suplimente de slăbit strict naturale, pe bază de plante.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter