Dietă: Ce să mănânci ca să te şi hrăneşti

De Libertatea pentru femei, pe

Ideal pentru fiecare dintre noi ar fi ca alimentele pe care le consumăm să fie sănătoase, gustoase şi, în acelaşi timp, hrănitoare. Însă, de cele mai multe ori, nu se întâmplă aşa. Tu îi oferi organismului tău ce are nevoie?
Piaţa alimentară ne oferă o mare diversitate de produse, dar numai aparent. Realitatea este de fapt că, în zilele noastre, „hrana este destul de nediversificată şi provine din câteva cereale (grâu, porumb, orez, secară), cartofi prelucraţi în fel şi chip (prăjiţi, chipsuri, piureuri instant etc.), câteva sortimente de carne (pasăre, vită, porc, peşte), ouă obţinute de la păsări crescute în condiţii industriale, grăsimi artificiale (margarine) şi uleiuri suprarafinate. Combinaţiile nenaturale ale acestor materii prime dau naştere alimentelor chimizate şi periculoase, care creează doar impresia de varietate”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa, recent apărută, „Revoluţie în bucătărie”.

►De ce avem nevoie?

Pentru a avea o alimentaţie sănătoasă, trebuie să aprovizionăm permanent organismul cu nutrienţi de calitate, care vor fi luaţi din alimente cât mai puţin prelucrate şi din fructele şi legumele de sezon. De asemenea, este esenţial ca ingredientele să fie proaspete, aşa că e recomandat să faci aprovizionarea de două, chiar şi de trei ori pe săptămână. Pentru pregătirea preparatelor culinare, foloseşte alimente provenite din agricultura ecologică, din flora şi fauna sălbatică sau din zone nepoluate. Acestea au mai puţine pesticide şi îngrăşăminte chimice, hormoni sau dioxine. Mai mult decât atât, produsele ecologice sunt mult mai nutritive, fiind foarte utile pentru menţinerea sănătăţii şi prevenirea multor boli. Animalele şi păsările crescute pe sol, în aer liber, hrănite cu furaje cât mai naturale, au o compoziţie mai sănătoasă a cărnii, au mai puţine grăsimi saturate (nocive) şi mai mulţi acizi graşi esenţiali.

►Evită alimentele industriale

Produsele alimentare industrial rafinate nu conţin nutrienţi esenţiali şi sunt bogate în zaharuri rafinate (hiperglicemice, cancerigene), grăsimi artificiale (margarine), proteine cu valoare biologică scăzută şi conţin multe calorii. „Majoritatea conţin «calorii goale», care nu hrănesc organismul şi, mai mult decât atât, «fură» şi nutrienţii din corp, consumând rezervele de vitamina B, crom, magneziu etc. În timp, consumul acestor alimente duce la creşterea în greutate şi chiar la atingerea obezităţii. Ca urmare, se poate ajunge la aşa-numitul sindrom metabolic, din cauza căruia apar maladiile cronice care ne afectează sănătatea de la vârste tot mai fragede”, mai spune dr. Mencinicopschi.

►Starea de spirit negativă blochează digestia

Este foarte important să luăm masa într-o atmosferă relaxantă, singuri sau alături de persoane a căror prezenţă ne face plăcere. Este bine să evităm persoanele nervoase, agitate sau care comentează aspecte negative la adresa celorlalţi şi noi înşine ar trebui să ne alungăm gândurile anxioase. „Starea de spirit negativă blochează digestia, indiferent de calitatea alimentelor din farfurie”, susţine medicul specialist. Ambianţa în care servim masa trebuie să fie armonioasă, caldă şi calmă. Şi tot el ne îndrumă să nu ne forţăm să urmăm diete cu produse pe care le detestăm, deoarece totul va duce la frustrare, ce va avea efecte nocive asupra digestiei şi sănătăţii.

► ŞTIAI CĂ…

Organismul uman are nevoie de peste 50 de nutrienţi esenţiali? Între aceştia se numără vitaminele A, B, C, D, E, F, H, K, acizii graşi omega 3 şi omega 6, dar şi calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, fier, zinc, cupru, mangan, crom, seleniu, cobalt, iod, siliciu, bor sau electroliţi. Pe lângă acestea, organismul mai are nevoie de proteine (cu rol de reconstrucţie, de formare a anticorpilor, hormonilor, enzimelor metabolice şi digestive), glucide (cu rol energetic), lipide (importante în construirea membranelor celulare, sinteza hormonilor, steroizi, colesterol etc.), enzime care provin din fructe şi legume, în formă naturală. Mai multe informaţii găsiţi în cartea „Revoluţie în bucătărie” a prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter