Ce este natto și de ce este bine să consumi acest preparat

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 20 ianuarie 2023, 11:25

Natto, unul dintre cele mai stranii preparate din bucătăria japoneză, începe să atragă atenția și consumatorilor europeni datorită proprietăților lui nutritive excepționale. Este un aliment foarte sănătos și sățios, făcut din boabe de soia.

Cuprins

Preparat specific japonez, natto are gust și miros pregnant de brânză fermentată și este apreciat pentru calitățile lui nutritive deosebite. Este considerat foarte sănătos datorită conținutului ridicat de fibre și substanțe probiotice care ajută digestia și oferă organismului proteine de calitate.

Cum se pregătește natto și unde se servește

Natto, al cărui nume se pronunță nat-too, este un preparat tradițional japonez din boabe de soia. Soia, fiartă bine, se învelește în paie curate de orez și se lasă la dospit într-un loc umed și cald pentru a fermenta.

Bacteriile din paiele de orez precum Bacillus subtilis sau Bacillus natto transformă boabele de soia care capătă un miros și un gust înțepător și un mucilagiu cu proprietăți sănătoase.

Mulți japonezi prepară natto acasă, după rețetele tradiționale, dar acest aliment se pregătește azi pe scară industrială, în condiții igienice strice și japonezii îl găsesc în comerț gata făcut.

Mari amatori de soia și de diverse preparate din soia, japonezii din nordul și estul țării sunt cei mai mari consumatori de natto. Preparatul se găsește în orice restaurant japonez, inclusiv în multe localuri cu specific asiatic din Europa și de pe la noi.

Copiii japonezi mănâncă natto de mici, iar în multe grădinițe este oferit drept gustare după amiaza, fiind considerat un aliment nutritiv și sățios.

Ce calități are natto, făcut din soia fermentată

boabe de soia

Acest aliment fermentat are o consistență moale și lipicioasă și un gust acrișor, ca de brânză de oi cu miros înțepător. Cu toate că sunt mulți oameni care nu îl pot consuma din cauza mirosului, el este apreciat pentru calitățile lui nutritive.

Boabele de soia, lăsând la o parte speciile modificate genetic care sunt ușor controversate, sunt foarte hrănitoare și ajută la fortificarea organismului.

Soia conține fibre dietetice și proteine, este bogată în vitamina K, vitamina B6, vitamina C și în minerale precum fier, mangan, fosfor, cupru, potasiu, magneziu, zinc, seleniu și calciu. Totodata, boabele de soia conțin antioxidanți valoroși și acid folic.

Datorită substanțelor nutritive din soia, natto este la rândul lui foarte sănătos. Iar procesul de fermentație sporește cantitatea de enzime și probiotice necesare pentru o digestie sănătoasă și pentru imunitatea organismului.

Superalimentul natto și beneficiile pentru sănătate

Natto este considerat de nutriționiștii japonezi un super aliment. Datorită cantității apreciabile de proteine și minerale, el contribuie la dezvoltarea și întărirea oaselor, drept pentru care este introdus în alimentația copiilor de la vârsta de 3 ani.

Datorită enzimelor vegetale, natto reduce depunerile de colesterol și protejează nu doar arterele, ci și inima și creierul. Boabele de soia fermentată sunt recomandate de medicii japonezi deoarece împiedică dezvoltarea de cheaguri de sânge și ajută la normalizarea tensiunii arteriale.

Nu în ultimul rând, probioticele din natto ajută imunitatea deoarece ele combat apariția de inflamații și iritații la nivelul sistemului digestiv și ajută organismul să asimileze mai ușor nutrienții esențiali din alimente.

Ce conține o porție de 100 gr de natto

  • Calorii: 212
  • Grăsimi: 11 grame
  • Carbohidrati: 14 grame
  • Fibre: 5 grame
  • Proteine: 18 grame
  • Mangan: 76% din NZR (necesarul zilnic recomandat) 
  • Fier: 48% din NZR
  • Cupru: 33% din NZR 
  • Vitamina K1: 29% din NZR
  • Magneziu: 29% din NZR 
  • Calciu: 22% din NZR 
  • Vitamina C: 22% din NZR
  • Potasiu: 21% din NZR
  • Zinc: 20% din NZR
  • Seleniu: 13% din NZR

Cum se servește natto în bucătăria japoneză

Boabele de soia fermentate, chiar dacă au un gust mai înțepător și acrișor, pot fi combinate cu diverse preparate delicioase precum garniturile de orez și legume.

Natto se poate servi ca atare, cu sos de muștar sau alte sosuri picante de soia. Dar de cele mai multe ori se servește cu orez, cu legume pregătite la grătar sau la wok, cu bucățele de carne pregătite la grătar.

Natto este un aliment preferat de vegetarieni, datorită cantității mari de proteine și enzime bune, precum și de minerale, care poate înlocui preparatele pe bază de carne.

Tinerii japonezi consumă natto pe pâine prăjită, iar la micul dejun se servește simplu, cu ceapă verde tocată sau cu varză acră.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter