Desenele animate, un pericol pentru copii?

De Unica.ro, pe

Te-ai gândit vreodată că desenele animate pe care micuţul tău le priveşte zilnic i-ar putea face rău? Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să-l protejezi.

Ştii la ce fel de desene animate se uită copilul tău?

Îţi aminteşti cu mare drag de desenele animate pe care le urmăreai în copilărie. De aceea, consideri că ele sunt foarte potrivite şi pentru copiii tăi. Totuşi, te-ai mai uitat măcar o dată la desene animate în ultima vreme?! Lucrurile s-au schimbat mult între timp. Dacă eroii tăi erau Mihaela, Miaunel şi Bălănel, Pătrăţel, Lolek şi Bolek, câteva prinţese şi vrăjitoare, as-tăzi protagoniştii au o cu totul altă stofă.

Sunt roboţi intergalactici, supermani, genii malefice, animale înfricoşătoare şi machomen (Johnny Bravo), implicaţi în misiuni speciale, care presupun multă agresivitate, bătăi, împuşcături, ură, comploturi şi chiar înjurături. Aşa că, deşi serialele de desene animate nu au în partea de jos a ecranului o bulină care să-ţi atragă atenţia asupra unei eventuale violenţe, asta nu înseamnă că ea nu există.

Ţine-i companie în faţa televizorului

Dacă pentru tine televizorul este doar un mijloc de informare şi/sau de divertisment, pentru prichindeii tăi, „cutia magică” este o modalitate de a descoperi lumea. De aceea, este foarte important ca, din momentul în care cei mici încep să devină interesaţi de privitul la televizor, să aibă un adult aproape pentru a le îndruma paşii.

Prin urmare, chiar dacă te simţi uşurată că nu mai trebuie să faci tot timpul câte ceva pentru a-i capta atenţia micuţului tău, nu-l lăsa pur şi simplu în grija desenelor animate. Deşi par inofensive, studiile arată că sunt mult mai violente decât alte programe ce pot fi urmărite la televizor.

În plus, uitându-te împreună cu el la televizor şi vorbindu-i despre ceea ce vede,  îl vei ajuta să diferenţieze realitatea de ficţiune şi binele de rău. Astfel, televizorul poate deveni un intermediar al comunicării dintre voi, prin care copilul îşi îmbogăţeşte imaginaţia şi îşi dezvoltă gândirea, limbajul şi creativitatea.

Alege tipul de desen animat la care urmează să se uite

Nu vrei ca micuţul tău să fie influenţat de limbajul şi de comportamentul personajelor animate. Însă nu poţi nici să-i interzici să se mai uite la desene animate. Te întrebi cum ar fi mai bine să procedezi ca să le împaci pe amândouă. În primul rând, fixează anumite ore la care să se uite la televizor, în funcţie de tipul de desen animat difuzat şi, eventual, de disponibilitatea ta de a-i ţine companie.

Iar în al doilea rând, încearcă să-l atragi spre tot felul de alte activităţi în aer liber, împreună cu copii de vârsta lui. În nici un caz nu-l lăsa zilnic singur în faţa televizorului. S-a dovedit că acesta dă dependenţă, iar copiii care îşi petrec mult timp singuri în faţa televizorului au probleme de integrare în societate.

Ce efecte poate avea „consumul” nesupravegheat

â–º Acceptarea violenţei (verbale şi fizice) ca pe o atitudine normală. Studiile au arătat că violenţa din desene animate îi face pe copii să perceapă acest fenomen ca pe o atitudine generalizată, firească. Există însă şi cazuri în care copiii au devenit violenţi, comportându-se întocmai ca personajele de desen animat.
â–º O părere proastă faţă de adulţi şi o atitudine ostilă. Aceasta se explică prin faptul că, în multe dintre cazuri, personajul negativ din desene animate este un om mare şi rău, identificat de copii cu persoanele adulte.
â–º Pasivitatea, ruperea de realitate şi incapacitatea de a socializa. Vulnerabili şi cu o imaginaţie debordantă, copiii pot deveni dependenţi de imaginile colorate, în mişcare. Pentru că desenele animate le hrănesc fantezia, ei pot cădea pradă lumii imaginare, refuzând mai mult sau mai puţin lumea reală.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter