Depresiile, legate şi de junk food

De Erika Chivu, pe

Mâncarea de tip junk food e tentantă şi la îndemână. Dar aceste alimente sunt periculoase nu doar pentru corp, ci şi pentru psihic. Prea multă mâncare procesată te poate duce la depresii.
Cu aproape 60% sunt mai mari riscurile de a face o depresie dacă mănânci în mod regulat mâncăruri grase, procesate, deserturi şi dulciuri. Asta a arătat un studiu realizat în Londra, citat de Daily Mail. Cercetătorii spun că studiul lor este primul care analizează legătura dintre alimentaţie, în general, şi sănătatea mintală, cele anterioare concentrându-se pe efectele unui grup de alimente.

Şi alte aspecte ale modului de viaţă sunt importante, de exemplu activitatea fizică, însă alimentaţia joacă un rol hotărâtor pentru sănătatea mintală. Persoanele care mănâncă multe fructe şi legume se bucură de sănătate fizica, dar şi de o stare psihică mai bună.

Probabil că asta se întâmplă datorită antioxidanţilor din fructe şi legume care protejează celulele creierului, dar şi grăsimilor „bune” din peşte şi uleiuri vegetale, care au acelaşi efect.

La fel de important este, se pare, şi acidul folic din varză, broccoli, spanac sau linte, care are, la rândul său, efecte benefice. Acidul folic (vitamina B9) este cunoscut mai mult ca supliment pentru gravide, însă este important pentru noi toţi.
 
Un studiu olandez din 2007 a arătat că aceasta vitamină îmbunătăţeşte memoria şi viteza în gândire, deci este evident că are efecte pozitive asupra creierului. Ea se mai găseşte în fasole uscată sau verde, mazăre, seminţe de floarea soarelui, ficat.

Revenind la alimentaţia bogată în junk food, se pare că pericolul este mai mare decât ne-am aştepta: aceste alimente pot da o dependenţă la fel de mare ca şi drogurile. Deocamdată nu există decât studii pe şoareci, însă acestea au reuşit să dovedească ceea ce mulţi bănuiau deja.
 
O dietă bogată în grăsimi şi zahăr produce, la nivelul creierului, aceleaşi modificări ca şi drogurile, iar, pe măsura ce consumi junk food, centrii plăcerii răspund tot mai greu la stimuli, deci ai nevoie de mai multă mâncare ca să te simţi bine. Dependenţii de junk food, ca şi toxicomanii, ar face orice ca să-şi procure  „drogul”, iar când nu au la dispoziţie alimentele preferate, mai degrabă nu mănâncă nimic decât să-şi schimbe obiceiurile.

Aşa s-ar explica faptul că e foarte dificil să-ţi schimbi radical alimentaţia, chiar şi când sănătatea îţi este pusă în pericol.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter