Dependenţa de internet, asociată cu depresia

De Erika Chivu, pe

Persoanele dependente de internet suferă şi de depresie. Totuşi, internetul nu este neapărat rău, atâta timp cât prieteniile virtuale nu iau locul relaţiilor sociale normale.
Între depresie şi dependenţa de internet este o legătură foarte strânsă. Este concluzia la care au ajuns, în urma unui studiu, psihologii britanici.

Cercetătorii de la Universitatea Leeds spun că majoritatea utilizatorilor de internet nu au probleme psihice şi nici nu sunt dependenţi. Ei nu şi-au putut da seama care este legătura dintre depresie şi dependenţa de internet sau care din cele două boli o provoacă pe cealaltă.

Cercetarea s-a făcut online, printr-un formular cu întrebări la care au răspuns peste 1300 de persoane, cu vârste între 16 şi 51 de ani, recrutate de pe site-urile de socializare. Ele au spus cât de mult folosesc internetul şi în ce scopuri dar au completat şi teste care să le evalueze starea psihică şi tendiţa către depresie.

S-a descoperit astfel că doar un procent foarte mic de respondeţi,1,2%, au dezvoltat o dependenţă de internet, înlocuind interacţiunea socială din viaţa reală cu discuţiile online, fie pe chat-uri, fie pe reţele de socializare.

Cei 18 voluntari care erau dependenţi de internet îşi petreceau timpul pe site-uri pornografice, cu jocuri de noroc sau în reţele sociale online.

Cercetătorii britanici, citaţi de BBC, atrag atenţia că internetul are şi o parte „întunecată”. Dacă mulţi dintre noi îl folosesc pentru a căuta informaţii, pentru a-şi plăti facturi sau a trimite e-mail-uri, există şi persoane care nu se pot controla, astfel că internetul ajunge să le acapareze vieţile.

Respondenţii dependenţi de internet erau mai deprimaţi decât ceilalţi, ei suferind de o depresie moderată sau gravă.

Cercetătorii nu pot spune care din cele două afecţiuni – depresia sau dependenţa de internet – se instalează prima. Ei urmează să studieze natura relaţiei dintre ele.

Totuşi, studiile mai vechi au arătat că persoanele care au tendinţe către depresie şi anxietate folosesc internetul mai mult decât cele sănătoase. Cumpărăturile, televizorul sau cărţile sunt alte plăceri în care se refugiază deprimaţii.

Psihologii spun că internetul nu este neapărat atât de rău pe cât am crede. Prin intermediul lui putem lega relaţii sociale cu o influenţă pozitivă. Totul este să nu înlocuim relaţiile reale cu cele virtuale.

Activitatea fizică şi interacţiunea socială normală sunt printre factorii care ne păstrează sănătatea mentală. 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter