De ce stai cu ochii in tavan?

De Georgiana Constantin, pe

Iti ia mai mult de o jumatate de ora sa adormi seara cand mergi la culcare, te trezesti frecvent in cursul noptii si, de multe ori, ti-e greu sa mai adormi la loc.
In plus, te simti ametita toata ziua urmatoare. Primul pas ar fi spre dulapiorul cu medicamente… dar nu te mai grabi sa recurgi la astfel de solutii pentru ca avem cateva sfaturi eficiente si deloc nocive.

Insomnia a fost desemnata una dintre bolile secolului trecut. Aproximativ o persoana din trei are tulburari de somn, pe parcursul unui an de zile. Acestea apar de doua ori mai mult…la femei. De regula, o ignoram si, daca ne simtim afectate, preferam sa ne tratam „dupa ureche”, in nici un caz sa consultam medicul.

Specialistii spun ca somnul artificial produs de somnifere este inselator intrucat aceste produse chimice pot cauza tulburari psihice. De asemenea, somniferele genereaza frecvent deficiente in munca intelectuala sau in concentrare. Iar cele cu actiune prelungita creeaza dificultati la trezire sau chiar modificari ale dispozitiilor psihice.

Insa cel mai mare pericol potential al somniferelor este posibilitatea lor de a crea dependenta si de a accentua tendintele depresive. Mai mult, pot „camufla” cauza reala a insomniei, ceea ce ingreuneaza vindecarea propriu-zisa.

Insomnia este declansata de melatonina, un hormon uman natural care influenteaza ritmul zilnic si este cel care regleaza ciclul somn-veghe al organismului. Seara, organismul incepe sa produca melatonina, care, in schimb, declanseaza senzatia de somn.

Organismul produce, odata cu inaintarea in varsta, mai putina melatonina, explicandu-se astfel de ce dificultatile de somn sunt mai frecvente la cei mai in varsta. Este demonstrat faptul ca adultii cu insomnie au niveluri mai scazute ale melatoninei decat adultii de aceeasi varsta, fara insomnie.

Cauze:

Insomnia, de obicei, este asociata cu tensiunile emotionale, anxietatea, depresiile, problemele de serviciu, problemele financiare, stresul, insatisfactiile din viata sexuala. De asemenea, oboseala exagerata, panica, dar si viata sedentara, excesele, alcoolul, pot duce la insomnii. Cauza lor mai poate fi generata si de unele boli: astm, dereglari hormonale, tensiune aretriala redusa, afectiuni hepatice, renale, pancreatice sau digestive.

Cand iti dai seama ca ai de-a face cu insomnia:

– atunci cand somnul este mai scurt de 6 ore, desi simti nevoia sa dormi mai mult
– cand te trezesti de cel putin doua ori pe noapte
– atunci cand, incepand cu ora 4 dimineata, nu mai poti dormi

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter