Cum eviţi şi cum tratezi durerile de spate

De Unica.ro, pe

Dacă previi, nu va mai trebui să vindeci! 90% din oameni se confruntă cu probleme de spate. De vină sunt lipsa mişcării, alimentaţia greşită şi suprasolicitarea coloanei vertebrale.
Spatele nostru îmbătrâneşte odată cu noi, de aceea este foarte important să nu îl neglijăm şi să îl menajăm cât de mult posibil. Iată 10 sfaturi pentru ca spatele tău să rămână sănătos:

1 Atenţie cum ridici şi cari obiectele grele!

Aceste acţiuni îţi afectează foarte mult spatele. Suprasolicitările fizice forţează coloana vertebrală şi provoacă dureri. Păstrează-ţi spatele drept când trebuie să depui un astfel de efort, chiar dacă pentru aceasta este nevoie să îţi îndoi genunchii. încercă să îţi planifici munca în aşa fel încât să nu îţi oboseşti corpul mai mult decât este nevoie. Reţine: dacă trebuie să muţi obiecte grele este recomandatsă le împingi, şi nu să le tragi. Poziţia corectă e cea în care nu te apleci.

2 Nu neglija alimentaţia!

O alimentaţie corectă previne apariţia artritei şi a gutei, prin stabilizarea nivelului acidului uric. De aceea ai grijă ca din meniul tău să facă parte: carnea fără grăsime, peştele, fructele, legumele şi alimentele pe bază de cereale. Consumă cu măsură sau renunţă la: carne grasă, alcool, zahăr, ulei rafinat şi alimentele din faină albă. Bea cel puţin 2 litri de lichide pe zi şi oasele îţi vor fi recunoscătoare.

3 Controlează-ţi greutatea!

Fiecare kilogram peste greutatea ta normală este un kilogram prea mult pentru spatele tău. Ligamentele, tendoanele şi oasele sunt îngreunate inutil, iar musculatura rămâne adesea neantrenată. Grăsimea din zona taliei, a şezutului sau a şoldurilor măreşte presiunea pe coloana vertebrală. Încearcă să nu depăşeşti cu mai mult de 5 kilograme greutatea recomandată pentru înălţimea ta.

4 Fă mişcare!

Cel puţin o dată pe săptămână mergi cu bicicleta 20 de minute, înoată, dansează sau aleargă. Evită sporturile ca tenisul sau badmintonul, deoarece îţi pot crea neplăceri dacă faci mişcări nepotrivite.

5 Un somn sănătos înseamnă un spate sănătos.

Deşi necesităţile de somn ale fiecărui individ diferă foarte mult, un lucru rămâne valabil: în timpul somnului corpul se relaxează şi îşi recuperează forţele după eforturile de peste zi. Ligamentele se regenerează în somn şi redevin elastice. De aceea, ai grijă să te odihneşti suficient. Pentru a te menţine în formă, este recomandat să dormi 7-8 ore pe noapte.

6 Picioarele au nevoie de libertate

de mişcare. Aşa că ai grijă cum le ţii când stai pe scaun. Este recomandat să schimbi cât mai des poziţia de stat. Dacă ţii genunchii ridicaţi la nivelul coapselor, coloana ta va fi mai puţin solicitată.

7 Evită tocurile înalte.

Chiar dacă îţi întregesc ţinuta sexy, ele sunt otravă pentru spate. Atât coloana vertebrală cât şi musculatura spatelui au de suferit de pe urma tocurilor înalte. Dacă nu poţi renunţa de tot la to-
încearcă să alternezi încălţămintea cu toc înalt cu încălţămintea joasă.

8 Este mai uşor să duci două obiecte mai mici în fiecare mână

decât un obiect mare cu ambele mâini. Dacă totuşi ai de cărat un obiect mare, atunci este recomandabil să-l ţii cât mai aproape de corp.

9 Durerile minore de spate pot fi tratate

cu antiinflamatoare şi masaj uşor, după care pot fi aplicate pe spate comprese reci. Dacă totuşi durerile persistă, este recomandată consultarea unui medic. Bolile specifice coloanei vertebrale, dacă sunt descoperite la timp, au şanse mult mai mari de vindecare.

Nicotina îngreunează circulaţia sângelui
Fumătorii sunt mai predispuşi la probleme legate de spate decât nefumătorii, din cauză că nicotina îngreunează circulaţia sângelui spre articulaţiile dintre vertebre.

Sucul de rodii combate cancerul
Ultimul studiu realizat la Universitatea din Wisconsin arată că rodiile conţin substanţe care ajută la combaterea ancerului, mai ales a celui de prostată. Sucul de rodii are un efect antioxidant mai puternic decât vinul roşu sau ceaiul verde. După cancerul de plămâni, cel de prostată produce cele mai multe victime.

Legume periculoase?
Bolnavii de gută trebuie să se lipsească chiar şi de unele legume considerate sănătoase, cum sunt mazărea, spanacul şi varza roşie. Acestea conţin o cantitate mare de purină, substanţă din acidul uric cu efecte negative. Aceste legume pot fi înlocuite cu laptele, brânza şi ouăle.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter