Cum îţi protejezi copilul de soare şi de insecte

De Lumea Femeilor, pe

Vară, multe ore în aer liber cu copilul. Foarte bine! Însă nu uita că doar în doze mici, soarele e de ajutor, iar «întâlnirea» cu unele insecte poate fi mai mult decât neplăcută.
Iată cum protejezi copilul de soarele puternic şi de înţepăturile insectelor, astfel încât să nu-ţi strici vacanţa.

Mami, m-a înţepat!

Vara, când copilul se joacă mai mult afară, există mari „şanse” să fie înţepat de insecte. Iată cum previi şi cum reacţionezi în astfel de situaţii.

Înţepături de albine şi viespi

Cum previi: învaţă copilul să nu deranjeze albinele, să nu se agite când se apropie de el o viespe. Ai grijă să-şi mănânce tartina cu dulceaţă în casă, să nu-şi lase sucul dulce pe masa din grădină, apoi să se spele pe faţă şi mâini. Evită să-l îmbraci în haine viu colorate care atrag şi mai mult aceste insecte.

Cum reacţionezi când este înţepat: extragi rapid acul de albină sau de viespe, cu o pensetă dezinfectată sau cu ajutorul unui cuţit. Apoi, se dezinfectează locul înţepăturii cu spirt medicinal. Efectul dureros al veninului de albine poate fi atenuat la contactul cu căldura. Când e alergic sau dacă a fost înţepat la gură sau ochi, cel mai indicat este să chemi doctorul. Dacă înghite o albină sau o viespe, nu mai sta pe gânduri şi du copilul la urgenţă, pentru că înţepătura poate provoca un edem în gură sau în gât care să-i blocheze respiraţia.

Sfat: evită să-i dai să bea din căni opace. Foloseşte pahare din sticlă, ca să vezi ce bea micuţul.

Înţepături de ţânţar

Cum previi: când luaţi masa afară, sub o boltă de verdeaţă, îmbracă-l pe micuţ cu haine care să-i acopere picioarele şi mâinile. După apusul soarelui, toarnă într-o farfurioară pe masă câteva picături de ulei esenţial de lavandă sau de cimbru. Foloseşte spray sau cremă antiţânţari, de la farmacie şi o plasă specială deasupra pătuţului.

Cum reacţionezi: dacă nu ai cremă specială, toarnă pe înţepătură câteva picături de oţet de vin.

Înţepături de meduză

Cum previi: nu-l lăsa să facă baie în mare atunci când sunt meduze.

Cum reacţionezi? Meduza are pe tentacule nişte celule urticante. Dacă atingi una, ea expulzează un filament şi-ţi injectează veninul, după care simţi o durere ascuţită (ca o arsură), urmată de o iritaţie. Aşadar, trebuie înlăturate rapid celulele urticante, deoarece ele continuă să elibereze venin şi după înţepătură.

Dacă micuţul a fost înţepat într-o zonă sensibilă (ochi sau gură, de exemplu), mergi cu el la cel mai apropiat post de prim-ajutor. Dacă tentaculele sunt vizibile, scoate-le cu o pensetă. Pentru a scoate toate celulele urticante, toarnă rapid oţet de vin, alcool, nisip sau cremă de ras (care, după ce se usucă, se spală fără să se frece zona), apoi se dezinfectează plaga.

Sfat: copilul nu trebuie să atingă meduzele eşuate pe plajă, deoarece sunt veninoase chiar şi moarte.

Au, mă ustură!

Soarele verii ajută copiii să fabrice vitamina D şi le întăreşte sistemul imunitar. Dar, cu condiţia de a fi protejate zonele fragile: capul, pielea şi ochii.

Capul. Cât sunt mici, capul copiilor este proporţional mai mare decât restul corpului. De aceea, când e cald, prin cap se pierde multă apă, după cum iarna se pierde căldura. Pălăria este, aşadar, indispensabilă pentru a preveni insolaţia şi deshidratarea. Insolaţia se manifestă cu dureri de cap, greţuri, vărsături. Temperatura creşte şi pulsul este încetinit.

În acest caz, persoana trebuie pusă rapid la umbră, i se pun pe cap comprese reci şi i se dau de băut multe lichide. Nu lăsa niciodată un bebe neprotejat la soare! O pălărie cu boruri mari şi de culoare deschisă e cea mai indicată. Copilul trebuie îmbrăcat în haine mai largi şi să bea cât mai multe lichide (între 1 şi 6 ani, cel puţin un litru). Dacă nu sunteţi la mare sau lângă o apă, umezeşte-l mereu pe cap şi pe ceafă.

Pielea. În apă, pe nisip sau în barcă, razele ultraviolete sunt prea puternice pentru pielea sensibilă a copilului. De aceea, nu trebuie expus la soare între orele 10 şi 17. În cazul în care se arde la soare, trebuie dus imediat la umbră şi nu mai trebuie expus până la vindecare. Pentru a preveni astfel de situaţii, copilul trebuie uns, într-un strat gros, cu o cremă cu factori de protecţie solară mare.

Ochii. Mai vulnerabili decât ai adulţilor, ochii copiilor cer o atenţie deosebită. Până la 12 ani, cristalinul lasă să treacă trei sferturi din razele ultraviolete, faţă de 10% după vârsta de 25 ani. De aceea, nu e suficientă pălăria cu boruri mari, ci e necesar să poarte ochelari de soare. Dar, atenţie! Ochelarii de bazar sunt ineficienţi şi periculoşi. În spatele lor, pupilele se dilată şi lasă să pătrundă razele ultraviolete nefaste. Cereţi sfatul oculistului înainte de a-i cumpăra copilului ochelari care să îi protejeze cu adevărat ochii.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter