Cum poți suferi de convulsii fără să ai epilepsie

De Consuela Stratulat, pe
Un val de activitate electrică se poate produce în creierul oricărei persoane, în anumite circumstanțe. Vezi care sunt lucrurile care provoaca convulsii și în rândul oamenilor sănătoși.

Stresul

Crizele provocate de stres sunt asemănătoare cu cele cauzate de epilepsie, mai ales că au aceleași simptome – amorțeli, confuzie sau convulsii. Există, însă, o diferență între activitatea electrică dintre aceste două tipuri. De altfel, cercetările arată că între 5% și 20% dintre cazurile de epilepsie ar putea fi diagnosticate greșit, iar crizele lor ar putea fi provocate de anxietate și alte traume.

Nivelul de zahăr din sânge

Creierul tău consumă foarte multă glucoză. Când nivelul de zahăr din sânge scade, apare hipoglicemia, iar creierul nu mai funcționează normal. În aceste condiții, pot apărea convulsiile. Deoarece hipoglicemia apare și ca efect advers al tratamentului pentru diabet, cei care suferă de această boală sunt mai predispuși la astfel de crize.

Insolația

Când stai prea mult în soare, durerile de cap și arsurile nu sunt singurele lucruri care se pot întâmpla. Oamenii nu au un mecanism natural de apărare în fața temperaturilor foarte ridicate, astfel că organele tale pot fi afectate. Creierul nu mai funcționează la fel de bine la temperaturi mari și pot apărea convulsii.

Sevrajul alcoolic

Aproximativ 2 milioane de oameni se confruntă anual cu sevrajul alcoolic, potrivit unui studiu din 2004, apărut în revista americană „Medicina de Familie”. Oamenii pot dezvolta toleranță la alcool, iar conexiunile din creier sunt afectate de asta. Când renunți deodată la această substanță, pot apărea convulsii la 48 de ore de la ultimul pahar de alcool.

Anumite medicamente

Anumite studii au arătat că antidepresivele pot provoca convulsii. Același efect îl au și antibioticele precum penicilina sau pastilele antiinflamatorii.

Lipsa somnului

Când dormi prea mult, pot apărea convulsii. Nimeni nu știe motivul pentru care se întâmplă asta, însă somnul are un cuvânt important de spus în acest sens.

Ce să faci dacă cineva are o criză

Când vezi că cineva face o criză, cel mai important este să te asiguri că persoana respectivă este în siguranță. Asta înseamnă să te asiguri că nu se află în preajma unui obiect ascuțit ori că nu cade pe scări. În momentul în care cineva face o convulsie, se zbate, dar nu este indicat să încerci să oprești mișcările sale. Specialiștii susțin că este un mit că o persoană care are convulsii își poate înghiți limba, așa că nu îi pune nimic în gură.

Dacă bolnavul este întins pe podea, cel mai bine este să îl întorci într-o parte, pentru ca saliva să nu îi blocheze căile respiratorii. Cele mai multe crize de genul acesta ar trebui să dureze până la 5 minute, dar poți suna la salvare când ești martoră la așa ceva. Stai alături de persoana respectivă până când redevine conștientă și o vei ajuta destul.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter