Cum să-ţi fie poftă de alimente sănătoase

De Diana Zagrean, pe

Creierul uman este un mecanism complicat, ca un computer, dar poate fi programat să facă ce vrei tu. Vezi cum să faci să-ţi fie poftă de alimente sănătoase, în loc să visezi toată ziua la ciocolată şi prăjeli.
 

Ţi-e poftă de dulciuri. Ce te faci?

Să mănânci sănătos ar fi de 100 de ori mai uşor dacă ţi-ar fi poftă toată ziua de morcovi şi broccoli, în loc de ciocolată şi cartofi prăjiţi.
Studii recente arată că există speranţă pentru pofticioşi, atâta timp cât nu se aşteaptă la miracole peste noapte.
Un studiu realizat pe creierele unor persoane obeze şi supraponderale care s-au declarat pofticioase arată că după numai 6 luni de hrană sănătoasă, imaginile cu dulciuri şi mâncare grasă nu le-au mai provocat la fel de multe tresăriri.
Mai mult, tomografiile şi RMN-urile făcute în cadrul studiului arată că după 6 luni de dietă sănătoasă, nu îţi mai este poftă de dulciuri şi grăsimi, ci de alimente mai sănătoase deoarece creierul tău a învăţat cât de bune sunt.
Studiul s-a realizat pe două grupuri, care au fost servite cu diete diferite, dar ambele sănătoase.

Creierul se obişnuieşte cu alimente sănătoase

Înainte de cele şase luni de hrană sănătoasă, când li se arătau imagini cu burgeri, cartofi prăjiţi, prăjituri, îngheţată sau snacksuri, imaginile de pe RMN se aprindeau ca un brad de Crăciun în zonele dependenţei şi învăţatului.
După cele 6 luni, imaginile cu hrană grasă şi dulce şi nesănătoasă nu îi mai afectau, iar acei centri nervoşi ai dependenţei se aprindeau la alimente pline de vitamine sau fibre, cu puţine calorii.
Deşi studiile nu au fost extinse pe perioade mai lungi şi grupuri mai mari de oameni, speranţa moare ultima. Creierul uman nu este chiar atât de neputincios la hrana nesănătoasă şi gustoasă şi asta este o veste bună pentru oricine. Dacă ţii o dietă de câteva luni şi ai slăbit puţin, dar constant şi încă visezi la ciocolată, mai rabdă puţin, vei vedea că poftele trec şi kilogramele scad.
Sursa foto femeie măr ciocolată: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter