Ce trebuie să facem zilnic pentru a ne menţine creierul sănătos

De Ioana Tătaru, pe Ultimul update Marți, 11 mai 2021, 14:47
Cercetătorii susţin că odată ce corpul îmbătrâneşte, creierul intră şi el într-un proces de degradare. Vestea bună este că declinului cognitiv poate fi încetinit şi nu este vorba de un tratament medical! Jessica Langbaum, specialist american în prevenirea bolii Alzheimer, vorbeşte despre paşii pe care fiecare dintre noi îi poate face pentru a-şi proteja funcţiile cognitive.

Jessica Langbaum este doctorand în epidemiologie psihiatrică, care a studiat ani de zile funcţia creierului şi întreţinerea memoriei. Aceasta susţine că puzzle-urile şi alte joculeţe despre care s-a scris că ar ajuta memoria, nu funcţionează în stoparea apariţiei bolii Alzheimer: „Doar jucând Sudoku nu vei împiedica dezvoltarea bolii Alzheimer. Este doar o instruire mai complexă a creierului, folosită în diverse studii de cercetare, care poate întârzia declanşarea insuficienţei cognitive“, spune specialistul. Jocurile pentru creier nu vor face rău, dar ele nu pot împiedica debutul unei boli ca Alzheimer, mai susţine Langbaum.

Conexiunea cu oamenii ne menţine creierul sănătos

Ceea ce poate fi de folos este interacţiunea socială, spun cercetătorii după realizarea mai multor studii. Oamenii care au mulţi prieteni şi interacţionează cu cât mai multe persoane au un risc mai mic de demenţă:  „Conexiunea cu oamenii ne ajută creierul“, spune Langbaum.

Nevoia-de-socializare

Mai mult, cercetătorii susţin că singurătate este cel mai important factor care poate declanşa demenţa. Aceştia recomandă implicarea în cercuri sociale, interacţiunea şi ieşirile cât mai dese cu membrii familiei, prietenii sau colegii.

Citeşte şi: Performanţă istorică: oamenii de ştiinţă au conectat creierele a trei persoane

Gestul banal pe care creierul nu te lasă să-l faci oricât ai încerca

Sursă foto: Shutterstock.com, 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter