Cum contribuie polenul din aer la răspândirea COVID-19

De Unica.ro, pe
Un nou studiu internațional arată că polenul contribuie la răspândirea virusului care cauzează boala COVID-19, conform Agerpres.

Deși polenul nu răspândește virusul, concentrațiile ridicate de polen din aer elimină posibilitatea de a elimina substanțele care declanșează o reacție imună în fața virusului. Tocmai de aceea, experții din spatele studiului au atras atenția persoanelor care se află în grupele de risc să poarte măști care au o capacitate mare de filtrare a particulelor în perioada de primăvară, când în aer se află concentrații mari de polen.

„Toate persoanele, inclusiv cele care nu sunt alergice, sunt afectate, iar efectul este cauzat nu doar de polenul cu potenţial alergen, ci şi de alte tipuri”, a explicat Aslog Dahl, cercetătoare în domeniul polenului în cadrul Universităţii din Gothenburg, într-un comunicat citat de Libertatea.

Studiul s-a desfășurat în 31 de țări. Experții au descoperit că în zonele unde nu a existat măsura de carantină, o creștere a concentrației de polen în aer cu 100 de particule pe metru cub a condus la o rată de infectare cu 4% mai mare în medie.

Dahl a ținut să le amintească oamenilor să nu deschidă ferestrele atunci când sunt concentrații mari de polen în aer. Alte sfaturi oferite de ea au mai fost: „Clătiţi-vă părul când ajungeţi acasă, schimbaţi-vă hainele şi spălaţi des feţele de pernă şi aşternutul. Aspiraţi des şi nu lăsaţi hainele la uscat în aer liber. Şi nu uitaţi că animalele de companie care stau afară pot transporta polen în interior pe blană”,

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter