Experții în sănătate anunță un nou val al pandemiei de COVID-19 în România

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 28 octombrie 2022, 16:16

Experții în sănătate anunță venirea unui nou val al pandemiei de COVID-19 în România. Responsabilul pentru strategia de vaccinare a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Marco Cavaleri, a anunțat că în următoarele săptămâni, românii se vor confrunta cu valul 7 al pandemiei,

Un nou val de cazuri de COVID-19 este așteptat în săptămânile următoare, legate de noile subvariante ale Omicron. Pandemia nu s-a încheiat încă. Săptămâna trecută, varianta Omicron BQ1 a fost identificată în cel puțin cinci țări din Europa și ECDC prevede că varianta BQ1 și subvarianta sa BQ1.1 vor deveni tulpinile dominante de la jumătatea lunii noiembrie până la începutul lunii decembrie – a precizat Marco Cavaleri, relatează ANSA, potrivit spynews.ro.

Citeşte şi: Anca Pandrea are din nou COVID-19: „Mi-a fost foarte rău. Încă sunt în spital”

Acesta a mai transmis că nu se poate spune cu exactitate dacă virusul care va apărea în valul următor va fi mai transmisibil sau va avea efecte mai grave asupra sănătății.

Nu se știe încă dacă va fi mai transmisibilă sau va provoca o boală mai gravă decât variantele BA4 și BA5, dar ceea ce se știe este că are o capacitate mai mare de a scăpa de imunitatea conferită de vaccinare, de trecerea prin boala Covid sau de anticorpii monoclonali disponibili – a adăugat acesta.

Cercetărorul Octavian Jurma, celebru pentru analizele statistice făcute în timpul pandemiei, a fpcut și el câteva precizări legate de valul 7. Jurma susține că noile variante de virus vor afecta și copiii ăntr-o măsură mare. Jurma recomandă purtarea măștii de protecție și vaccinarea anti-COVID-19.

Din fericire până acum noile versiuni nu au produs forme mai severe de boală decât în populațiile relativ naive imun, ceea ce sugerează că imunitatea protectivă dobândită prin vaccinare și/sau infectare este în continuare eficientă. Putem să sperăm că nici noile variante nu vor fi mai virulente în populație, mai ales în populația vaccinată recent cu booster. În rândul copiilor în schimb, această tendință de creștere a virulenței este în schimb evidentă prin creșterea internărilor în rândul copiilor în raport cu numărul infectărilor și al internărilor adulților.

Citeşte şi: Marina Almășan a făcut COVID-19 pentru a doua oară: „N-am avut o stare prea bună, am chemat și Ambulanța”

Dacă nu vrei să te infectezi în valul 7 care va debuta în maxim 2 săptămâni (poate chiar săptămâna viitoare) ar fi bine să începi să porți masca. Datele oficiale sunt mult în urma valului acum și nu ne ajută prea mult la prevenție.

Dacă nu vrei să faci o formă severă de boală în cazul [foarte probabil] în care totuși de infectezi, atunci e bine să te vaccinezi atât cu vaccinul bivalent (nu există încă în România), cât și cu vaccinul antigripal (există în România și e chiar promovat prin reclame de guvern). Cele două vaccinuri pot fi administrate simultan dar pentru asta ar trebui că și vaccinul bivalent să fie disponibil în această perioadă – a explicat cercetătorul, pe Facebook.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter