Un copil de trei ani cu o boală cardiacă gravă, refuzat de spitale din trei țări pe motiv că părinții săi nu erau vaccinați

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 01 februarie 2022, 15:03

Un băiețel de trei ani care suferă de o boală cardiacă gravă a fost refuzat de spitalele din trei țări, pe motiv că părinții săi nu erau vaccinați.

Este vorba despre un băiețel de trei ani din Cipru, care a fost internat cu o boală cardiacă gravă și care avea nevoie de o operație în străinătate. Trei țări au refuzat să îl trateze pe copil, invocând ca motiv faptul că părinții săi nu erau vaccinați împotriva COVID-19, după cum relatează Politico.

Băiatul va fi operat, în cele din urmă, în Grecia. Însă cazul său scoate în evidență dilemele etice ale autorităților sanitare și ridică semne de întrebare în privința a cât de îndreptățiți sau nu sunt doctorii de a refuza pacienții.

Povestea copilului a început în Cipru. Acolo nu putea fi operat, așa că Ministerul Sănătății a aranjat un zbor cu avionul către Germania pentru cel mic, pentru a putea fi operat acolo. Dar înainte de transfer, spitalul din Frankfurt a informat autoritățile din Cipru că nu îl mai pot primi pe copil, deoarece părinții săi nu s-au vaccinat. Autoritățile din Cipru au sugerat ca băiatul să fie însoțit de un tutore legal în locul părinților, dar sugestia lor a fost respinsă.

Între timp, un oficial german al Ministerului Sănătății a spus că nu există vreo regulă care să le permită spitalelor să nu trateze persoane nevaccinate, mai ales în cazul copiilor cu părinți nevaccinați. Cu toate astea, el a mai afirmat că fiecare spital are propriile restricții.

Citește și: Lili Sandu, Silviu Țolu și fiul lor au COVID-19. „Febra lui Tomi ne cam dă bătăi de cap”

Citește și: Cât timp va mai fi valabil certificatul verde fără doza booster

Citește și: Angajații sanitari care nu se vaccinează până pe 31 martie vor fi concediați – țara unde se întâmplă asta

Citește și: Rafila: apel către medicii de familie să participe la testarea COVID-19

Autoritățile din Cipru au încercat să îl transfere pe copil la spitale specializate din Marea Britanie și Israel, pentru a putea fi operat acolo. Cu toate astea, transferul a fost refuzat din aceleași motive ca cele invocate de spitalul german.

Cazul copilului a fost acceptat în Grecia. El a fost dus sâmbătă cu avionul la Atena, unde va fi operat, conform directorului general al ministerului cipriot al Sănătății, Christina Yiannaki.

Părinții copilului s-au vaccinat în cele din urmă joia trecută, cu serul Pfizer. Însă trebuiau să aștepte șase săptămâni înainte de a fi acceptați de spitalele străine. Oficialii din Cipru le-au sugerat părinților să se vaccineze cu serul Johnson & Johnson, pentru a grăbi procesul, dar au refuzat.

„Știu că sunt pacienți nevaccinați internați în spitalele din Germania”, a spus tatăl copilului, Alexey Matveev, cetățean rus care locuiește în Cipru, potrivit Libertatea. „Nu știam că trebuie să fiu vaccinat pentru ca băiatul meu să fie operat în acel spital. Dacă aș fi știut, bineînțeles că aș fi făcut-o. Sunt sănătos și nu am vrut să fiu vaccinat. Mi se pare nepotrivit ca cineva care este sănătos să fie vaccinat”.

Cu toate astea, Christina Yiannaki a spus că părinții băiatului au fost informați din timp cu privire la necesitatea vaccinării.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter