Copiii şi consumul de alcool

De Erika Chivu, pe

De sărbători, când toată familia ciocneşte un pahar de vin sau şampanie, ce va bea copilul tău? Indicat ar fi să ciocnească împreună cu voi, dar un pahar de suc sau apă.
Problema copiilor şi adolescenţilor care consumă alcool a revenit în centrul atenţiei după ce, responsabili pentru sănătate ai guvernului britanic au recomandat părinţilor să nu dea alcool copiilor sub 15 ani.

Adolescenţii peste 15 ani ar avea voie, spun britanicii, să ciocnească un pahar, având în vedere că este o ocazie deosebită.

Britanicii din clasa de mijloc consideră că un copil care primeşte alcool din timp şi are voie să-l consume, acasă, alături de părinţi, nu va avea pe viitor probleme de dependenţă. Însă autorităţile susţin că acesta e doar un mit, care face mai mult rău decât bine şi că aceşti copii au mai multe şanse să devină alcoolici. 

Conform ultimului studiu ESPAD, realizat în 2007, România stă mai bine la capitolul „copiii şi alcoolul” decât alte ţări europene. Consumul de alcool la elevii sub 16 ani este sub media europeană.

Totuşi, vârsta medie de debut în consumul de alcool este de 12 ani la copiii români, conform unui studiu din 2006 al organizaţiei „Salvaţi copiii”.

Şi mai ingrijorator este că primul pahar le este pus în mână chiar de părinţi sau bunici.

În special în mediile rurale, copiii primesc alcool la vârste foarte fragede şi nu întotdeauna e vorba de vin sau bere, ci şi de ţuică, palincă sau alte băuturi la fel de „tari”.

La ţară încă se mai crede că alcoolul este un adevarat medicament. Tăria vindecă diareea şi răceala, subţiaza sângele şi chiar te ajută să te trezeşti mai bine decât cafeaua. Un pahar de ţuică dimineaţa, pe stomacul gol, e sănătate curata, spun bătrânii de la ţară. Iar toate acestea se aplică şi în cazul copiilor, care sunt îmbiaţi cu degetul înmuiat în tărie, încă de la 3-4 anişori.
 
Ba mai mult, bunicile şi mamele de pe la ţară cred că sugarii trec mai uşor peste durerile primului dinţişor dacă li se pune o picatură de ţuică în ceai. Iar dacă ai un bebeluş care plânge mult, îi pui puţină tărie în lapte şi cu siguranţă va dormi toată noaptea.

Mamicile tinere, din mediul urban, au renunţat la asemenea obiceiuri, conştiente de pericole. Chiar şi aşa, însă, unii copii sunt îndemnaţi sa ciocnească un pahar de şampanie, la ocazii speciale, chiar dacă nu au împlinit încă 10 ani.

Când copiii fac cunoştinţă cu alcoolul de la câteva luni, nu mai e de mirare că la 13-14 ani „experimentează”, pentru prima dată, coma alcoolică.

 Efectele fizice ale alcoolului, pe termen scurt, sunt cunoscute. Mai puţin se ştie despre efectele psihice. Sub influenţa alcoolului, copiii şi tinerii au mai multe şanse să ia decizii greşite privind şcoala, viaţa sexuală, comportamentul în societate, etc.

Nu sunt de neglijat nici efectele pe termen lung asupra sănătăţii: afecţiuni gastrice, deficienţe nutriţionale şi afectarea sistemului nervos central, aflat în plină dezvoltare.

Potrivit studiului realizat de „Salvaţi copiii”, în 2006, 4% dintre copiii între 11 şi 14 ani consumă frecvent alcool. 50% dintre minori au fost trimişi de părinţi să cumpere alcool, în anul cercetării, şi 89% dintre ei l-au primit, fără probleme, de la magazin, deşi nu ar fi trebuit.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter