Cum te ajută condimentele în dietă

De Revista Unica, pe

Dintotdeauna mi-a plăcut să mănânc bine. Îmi place ca mâncarea să aibă savoare, să mă încânte aromele şi gusturile, să fac din fiecare masă un ritual al plăcerii şi al tihnei
Până aici, toate bune. Numai că mă gândesc mai mereu la principiile unei diete sănătoase, la timpul – de altfel limitat – care poate fi dedicat gătitului, la ingredientele disponibile în piaţă sau în supermarket, nu mai vorbesc de restaurantele în care poţi mânca bine fără să îţi ruinezi regimul alimentar. În încercarea de a împăca natura mea gurmandă cu meseria de instructor de Pilates, am descoperit condimentele.

Ce sunt condimentele?

Sunt seminţe, fructe, rădăcini, tulpini sau scoarţă uscată, folosite în cantităţi mici ca aditivi alimentari, cu scopul de a aromatiza sau, uneori, chiar a conserva alimentele.
Multe dintre ele sunt folosite şi în scopuri medicinale sau în diverse tipuri de ritualuri religioase, în cosmetică sau în industria parfumurilor.  În bucătărie, condimentele sunt diferite de ierburile aromatice, care sunt părţi ale plantelor verzi folosite pentru aromă. Ierburile (oregano, busuioc) sunt de cele mai multe ori folosite proaspete, în timp ce condimentele sunt uscate şi mărunţite, uneori în diverse amestecuri gata preparate.

Cum te ajută în dietă ?

Ai grijă să introduci treptat condimentele în dietă, pentru că există riscul unor reacţii alergice. E bine să începi cu cantităţi mici, să bei multă apă şi să înveţi să experimentezi cu aromele atunci când găteşti. Majoritatea celor care urmează un regim de slăbire renunţă din cauza monotoniei. Studiile au evidenţiat faptul că persoanele care au ales o dietă bogată în condimente şi plante aromatice au izbutit să urmeze o dietă sănătoasă mai multă vreme şi au reuşit să slăbească şi să se menţină mai bine decât cele care au adoptat un regim alimentar clasic, lipsit de savoare. Pune-ţi imaginaţia la treabă şi poţi crea reţete minunate doar adaugând condimente.

Ardeiul iute este un puternic antioxidant datorită capsaicinei, substanţa responsabilă şi cu „iuţeala“. Folosit în mâncare creează senzaţie de saţietate şi accelerează metabolismul, fiind foarte indicaţi în timpul curelor de slăbire.  Foloseşte-l pentru a aroma carnea de vită, împreună cu ulei de măsline şi usturoi, dar şi în salatele delicate de caracatiţă şi preparatele cu fructe de mare.

Piperul negru folosit regulat, mai ales în combinaţie cu sosul Tabasco, poate accelera metabolismul cu până la 25%. Atenţie însă la tensiunea arterială, căci excesul poate cauza puseuri de hipertensiune. Îl poţi folosi atât măcinat, cât şi întreg. Măcinat merge de minune cu carnea de pui, roşii şi cimbru, iar muşchiul de vită cu piper verde este delicios şi nu îţi strică dieta.

Usturoiul are un rol puternic antioxidant, stimulează sistemul imunitar, ajută în reducerea colesterolului, dar şi la slăbire. Este un foarte bun dezinfectant şi antiinflamator. Substanţele benefice din usturoi sunt activate dacă îl pisezi sau îl toci mărunt. Singurul dezavantaj îl reprezintă mirosul – în unele ţări, precum Canada şi Italia este acceptabil să miroşi a usturoi, dar nu şi la noi. Prepară un mujdei delicios pentru peştele la grătar, amestecă-l cu iaurt şi castravete – tzatziki – ca garnitură la pui sau adu-ţi aminte de ostropelul de pui de la mama şi prepară-l pentru masa de duminică.

Ghimbirul ajută digestia, accelerează metabolismul şi reduce greţurile din perioada sarcinii. De asemenea, reduce absorbţia grăsimii şi se pare că are proprietăţi afrodisiace. Se foloseşte foarte mult în bucătăria orientală – se serveşte după sushi în tradiţia japoneză sau acompaniază carnea de pui sau de vită în bucătăria chineză. În Europa, se foloseşte mult la prepararea dulciurilor. Încercă un sorbeto de ghimbir ca variantă de desert uşor.

Hreanul şi muştarul ajută digestia datorită proprietăţilor laxative şi diuretice. Hreanul este o sursă importantă de vitamina C şi ameliorează problemele căilor aeriene. Le poţi folosi pentru carnea de vită sau vânat, dar şi în dressingurile pentru salate, cum ar fi sosul vinegretă.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter