Fapt dovedit: Ciocolata nu ne face mai fericiţi

De Erika Chivu, pe

Cafeaua, ciocolata şi zahărul îmbunătăţesc starea de spirit doar în aparenţă. De fapt, ele sunt un factor negativ pentru sănătatea mentală şi emoţională.
Pentru ca aţi schimbat impresii, în Comunitatea Unica, despre efectele cafelei şi ciocolatei asupa psihicului, am căutat pentru voi mai multe informaţii despre „Food and Mood Project”, cercetarea de la care a pornit discuţia.

Proiectul „Food and Mood” a durat aproape 11 ani şi a pornit la iniţiativa Amandei Geary, care, în timpul unei depresii, şi-a dat seama că mâncarea îi modifică starea de spirit. Ea şi-a propus să descopere care este legătura dintre alimentaţie şi sănătatea mintală.

Aţi fost mirate să aflaţi că ciocolata nu îmbunătăţeşte starea de spirit, ci, din contră, o înrăutăţeşte. Într-adevăr, raportul „Food and Mood”, menţionează ciocolata printre factorii de stres. În aceeaşi categorie intră şi zahărul, cofeina, alcoolul.

De ce este ciocolata un factor de stres, când, în mod evident, ne face să ne simţim mai bine? Pentru că este foarte bogată în zahăr. Acesta, în primă fază, ne dă energie şi ne face mai veseli, dar după ce trece efectul lui, glicemia scade brusc şi avem o stare de moleşeală, apatie, oboseală.

Asta, bineînţeles, până la următoarea „doză” care ne va schimba din nou dispoziţia. Aşa se face ca tot ce este dulce, inclusiv ciocolata, dă dependenţă, iar dependenţa nu este deloc benefică pentru sănătatea emoţională şi mentală.

Pe de altă parte, ciocolata conţine şi substanţe benefice, printre care şi feniletilamina. Se crede că aceasta ar declanşa producţia de endorfine şi de aceea măreşte libidoul şi înlătură depresia.  

Şi cofeina acţionează într-un mod asemănător. În primele ore te simţi mai energică, te concentrezi mai uşor şi gândeşti mai clar. Dar, după ce trece efectul primei ceşti, ai nevoie de alta pentru a te simţi la fel de bine şi acesta este punctul de plecare al unei noi dependenţe.

După câteva săptămâni avem impresia că o ceaşcă de cafea ne îmbunătăţeşte starea de spirit, însă ea nu face decât să înlăture simptomele sevrajului. Nu te simţi bine după ce bei cafea, ci te simţi rău înainte să o bei.  

Dincolo de o anumită cantitate, care diferă de la o persoană la alta, cafeaua este asociată cu stări de anxietate, pofte alimentare, depresie, insomnii, instabilitate emoţională, nervozitate, sindrom premenstrual.

Alte recomandări ale Food and Mood Project”:

– Carnea de curcan şi pui, laptele, brânza, ouăle, soia, alunele, seminţele conţin triptofan, un aminoacid esenţial care creşte nivelul de serotonină şi melatonină din creier. Aşa se face că alimentele menţionate te ajută să te relaxezi şi pot chiar să-ţi îmbunătăţească starea de spirit.

– Vitamina B6, vitamina C, acidul folic şi zincul sunt elemente esenţiale pentru o stare de spirit bună. Ele sunt necesare pentru producţia de serotonină şi melatonină.

– Pentru a evita schimbările de dispoziţie asociate cu glicemia fluctuantă, alege alimente cu indice glicemic mic. Acestea se digeră mai lent, iar zahărul este eliberat treptat în sânge. Este vorba de cerealele integrale, ovăz, orez basmati. Sunt de evitat alimentele cu IG mare, care se digeră rapid şi eliberează mult zahăr dintr-o dată, făcând ca glicemia să urce, apoi să scadă brusc.

– Alimentele care întreţin sănătatea mentală şi emoţională sunt fructele, legumele, apa, peştele, carnea slabă.

– Pofta de dulciuri este o încercare subconştientă de a ridica nivelul serotoninei, atunci când suntem deprimaţi, obosiţi, apatici.

Concluzia este că o alimentaţie ce protejează sănătatea mentala şi emoţională este săracă în aditivi alimentari, zahar, stimulanţi (cofeină, ciocolată) şi bogată în grăsimi omega 3, carbohidraţi complecşi, legume şi fructe proaspete.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter