Cercetătorii români au făcut descoperiri importante în lupta împotriva malariei

De Oana Savin, pe
Un grup de cercetători de la Universitățile din Cluj și Mureș au descoperit o metodă prin care să obțină o cantitate mare de artemisinină, substanță folosită în medicamentul ce tratează malaria.

Oamenii de știință de la Universitatea Sapientia Cluj şi UMF Târgu-Mureş au găsit o metodă prin care se obţine, cu puţină apă, o cantitate mai mare de artemisinină, substanţă folosită în medicamentul ce tratează malaria, în urma simbiozei dintre o ciupercă şi o plantă.

Ei au folosit în cercetarea lor, care a început în urmă cu șase ani, zeci de plante medicinale numite năfurică și o ciupercă simbiontă.

Citește și: Care sunt plantele medicinale interzise in sarcina

Năfurica e o plantă medicinală cultivată în regiunile tropicale şi subtropicale care produce în mod normal substanţa folosită în tratamentul malariei, dar nu în cantităţi mari din lipsa apei.

Cercetătorii au încercat să testeze relația dintre ciupercă și mai multe plante precum roșie, ardei, căpșuni, năfurica fiind singura care a obținut rezultatele scontate.

„Rezultatele arată că această simbioză este pozitivă pentru fiecare partener. Şi ciuperca obţine nişte substanţe de la plantă, şi planta primeşte nişte substanţe de la ciupercă“, explică Balog Adalbert, prorector al Universităţii Sapientia din Cluj pentru Adevărul.

Potrivit testelor, în urma simbiozei se mărește volumul rădăcinii plantei, ceea ce îi permite năfuricii să primească o cantitate mai mare de minerale din sol, să devină mai rezistentă și să se dezvolte cu mai puțină apă.

Experimentele au arătat creşterea conţinutului de artemisinină cu 17% raportat la 100 de grame de frunză.

Citește și: Secretul tenului frumos: cosmetice din plante

Potrivit lui Adalbert, dacă acest studiu va demonstra că substanţa ce tratează malaria poate fi produsă industrial, atunci prețul medicamentului folosit în tratarea malariei ar putea scădea.

Aproximativ un milion de copii mor în fiecare an, 550 de milioane de oameni fiind infectați de această boală.

Studiul cercetătorilor români a fost publicat în una din cele mai citite reviste științifice din lume, Frontiers in Plant Science.
Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter