Care e cel mai sănătos tip de zahăr

De Lumea Femeilor, pe Ultimul update Joi, 28 iulie 2022, 14:54

Orice ai spune, viaţa fără ceva dulce nu are farmec. Oricât ne-am strădui să ocolim această categorie de alimente, nu prea reuşim. Şi cum la baza dulciurilor stă zahărul, află care e cel mai bun şi de ce.
Consumul mondial de zahăr este uriaş, ca şi cifra de afaceri rezultată: 75 de miliarde de dolari pe an. Pentru care muncesc 18 milioane de agricultori şi 1,8 milioane de muncitori, în 113 ţări din lume. Pe primul loc se situează India, urmată de Brazilia şi apoi de SUA.

Cuprins

De unde vine zahărul?

Zahărul se obţine din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr. Dar zahăr se mai obţine şi din anumite specii de palmier, din sorg sau din arţar. Franţa este primul producător mondial de zahăr obţinut din trestia de zahăr. Trestia de zahăr conţine: 76% apă, 15-18% zaharoză, 4-5% pulpă şi 2-3% elemente fără zahăr. Cel mai nociv este zahărul alb, rafinat. Acesta e sărăcit de orice substanţă nutritivă. Albirea zahărului se face cu dioxid de sulf (aditiv alimentar cunoscut sub denumirea de E 220). Dioxidul de sulf are o serie de efecte secundare: datorită rolului său oxidant poate reduce conţinutul de vitamine în produse, poate provoca probleme de respiraţie la astmatici sau chiar probleme gastrointestinale (în concentraţii mari).

Diverse sortimente de zahăr

Pe lângă zahărul alb, rafinat, cel mai cunoscut şi utilizat (şi cel mai ieftin), mai există zahărul nerafinat, zahărul brun, zahărul complet şi derivate de zahăr: zahăr pudră, gelifiant, candel, lichid şi melasă.

Se poate şi fără zahăr?

Evident, şi chiar e indicat să îl elimini din alimentaţia ta. Nu uita că zahărul este conţinut de o mulţime de produse preparate: prăjituri, sucuri, ketchup, conserve, patiserie, iaurturi dulci, bomboane, ciocolată etc. Îl poţi înlocui cu fructe proaspete sau uscate, cu miere sau legume dulci.

Alege zahărul nerafinat!

Conţine mai multe vitamine şi minerale decât zahărul alb, rafinat. Chiar şi mai  mult calciu, dar din păcate, tot atâtea calorii. Zahărul complet, bio, are un gust mult mai bun, de caramel. Se pare că favorizează mai
puţin cariile dentare.

Vezi şi cu ce poți înlocui zahărul în alimentație!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter