Ce spune analiza de urină despre sănătatea ta. Ce inseamna leucocite in urina

De Erika Chivu, pe Ultimul update Marți, 26 martie 2019, 15:17
Dacă ai făcut o analiză de urină, cunoscută şi drept sumar de urină, cu siguranţă te întrebi ce spune rezultatul despre sănătatea ta. Vezi ce înseamnă dacă ai leucocite în urină, hematii în urină sau alte probleme. Nu uita că, pentru o interpretare corectă a unui sumar de urină, trebuie să te adresezi medicului, care va ține cont și de istoricul tău medical, eventualele boli asociate, vârstă și alți factori care pot influența un sumat de urină. 

Leucocite în urină. Ce înseamnă

Apar leucocite în urină? Nu este normal, dar nici nu este cazul să te îngrijorezi foarte tare. Leucocitele, adică celulele albe, sunt prezente în urină când există o infecţie. Dacă ai leucocite în urină, probabil că suferi de o cistită sau un alt tip de infecţie urinară. Ar trebui să fie prezente și simptomele unei infecții urinare:

  • nevoie puternică și urgentă de a urina.
  • senzație de arsură când urinezi.
  • urina este tulbure sau roșiatică, semn că ea conține sânge.
  • dureri în zona pelvină.

Pentru infecția urinară vei primi tratament cu antibiotice. Urmează tratamentul așa cum îți este recomandat de medic și simptomele vor dispărea în câteva zile. Dacă repeți sumarul de urină, vei vedea că numărul de leucocite scade.

Hematii în urină sau sânge în urină

Dacă ai hematii în urină, înseamnă că ai sânge în urină. Hematiile, adică globulele roşii ale sângelui nu ar trebui să apară în urina unui om sănătos. Dacă ele există, vei avea nevoie de investigaţii suplimentare pentru a descoperi cauza. Când sunt prezente hematii în urină poate fi semn de infecţie urinară, inflamaţie a căilor urinare, insuficienţă renală sau chiar tumori ale vezicii. De asemenea, poţi să ai hematii în urină dacă ai depus un efort fizic foarte intens, de exemplu dacă ai alergat un maraton.

Există anumite medicamente și anumite alimente (de exemplu sfecla roșie) care pot face urina roșiatică, fără ca asta să însemne că este prezent sânge. Însă dacă îți faci un sumar de urină și se constată că ai hematii în urină, înseamnă că, în mod clar, este vorba de sânge.

Proteine în urină, semn de boli renale

Dacă ai proteine în urină în cantități mici, nu trebuie să-ți faci griji. În mod normal, proteinele se găsesc în urină în cantităţi foarte mici. Dacă nivelul lor creşte uşor, nu trebuie să te îngrijorezi, dar dacă ţi se descoperă o cantitate mare de proteine în urină, ar trebuie să-ţi faci si alte analize pentru că ele pot fi semnul unei boli renale grave. Proteinele mai pot să apară în urină dacă ai febră, dacă ești deshidratată, dacă ai făcut un efort fizic foarte mare sau te-ai expus la temperaturi foarte scăzute.

Însă uneori proteine în urină înseamnă diabet, insuficiență renală, boli de inimă, hipertensiune, infecții renale, artrită reumatoidă. În sarcină, proteinele prezente în urină înseamnă preeclampsie, o complicație gravă.

Nitriţi în urină – infecție urinară

Nitriţi în urină apar atunci când există o infecţie urinară pentru că bacteriile din tractul urinar pot să producă o enzimă ce transformă nitraţii în nutriţi. Deci dacă ţi se descoperă nitriţi în urină probabil că vei avea nevoie de analize suplimentare şi un tratament cu antibiotice, în funcţie de ce recomandă medicul. Din fericire, o infecție urinară poate fi ușor tratată, mai ales dacă faci și o antibiogramă pentru a vedea la ce antibiotic răspunde bacteria pe care o ai tu.

Bilirubina în urină, semne de boală hepatică

Bilirubina în urină poate fi semn că ai o problemă cu ficatul. Bilirubina apare atunci când celulele roşii îşi încheie ciclul de viaţă, mor, şi sunt distruse. În mod normal, bilirubina din sânge este strânsă în ficat, de unde ajunge în bilă. Dacă ai bilirubina în urină, înseamnă că ficatul nu funcţionează cum trebuie, deci vei avea nevoie de analize amănunţite.

Bilirubina în urină apare de obicei înaintea altor semne de afectare hepatică. De obicei, analiza de bilirubină în urină se recomandă obezilor, diabeticilor, alcoolicilor și celor care s-au expus virusului hepatic. Acești pacienți au un risc mai mare de boli hepatice și analiza de bilirubină poate arăta dacă există sau nu probleme hepatice.

Glucoza în urină, semn de diabet

Glucoza în urină este un semn că ai glicemia mare. Glucoza, adică zahărul din sânge, nu ar trebui să ajungă în urină. Dacă totuşi ajunge, înseamnă că ai glicemia atât de mare încât corpul tău nu poate folosi toată glucoza şi o elimină prin urină – acesta este un semn de diabet zaharat. Glucoza în urină mai poate să apară atunci când rinichii nu funcţionează corect.

Dacă ai glucoză în urină, trebuie să mergi la medic și să faci toate investigațiile necesare. Dacă este vorba de diabet, cu siguranță trebuie să faci schimbări în stilul de viață pentru că, netratat, diabetul poate fi foarte periculos.

Bacterii în urină, semne de infecție urinară

Urina unui om sănătos nu trebuie să conţină bacterii, ciuperci sau paraziţi. Dacă ai bacterii în urină înseamnă că suferi de o infecţie urinară. O cultură cu antibiogramă îţi poate spune despre ce bacterie e vorba şi ce antibiotice o vor elimina. Nu uita că rezultatele anormale la un sumar de urină pot fi semnul unor boli grave şi trebuie să mergi la medic pentru interpretare, analize suplimentare şi tratament.

De ce să faci un sumar de urină

Sumarul de urină este una din analizele pe care ar trebui să le faci periodic, chiar dacă nu ai probleme de sănătate. Este o analiză simplă, ieftină şi neinvazivă, dar te poate ajuta să descoperi din timp boli grave precum diabetul, pietrele la rinichi, hipertensiunea, dar şi afecţiunile hepatice şi renale.
După ce primeşti rezultatele va trebui să mergi la medic pentru interpretarea lor. Până atunci, uite ce înseamnă cele mai frecvente probleme descoperite printr-un sumar de urină.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter