Ce este metoda calendarului și cât de sigur e acest tip de contracepție

De Dana-Ruxandra Panghe, pe Ultimul update Luni, 24 iulie 2017, 17:21
Câte știi despre metoda calendarului și cum se calculează ea corect? Mai jos îți spunem totul despre acest tip de contracepție destul de riscante, avertizează medicii.

Citește și: Când trebuie să folosești neapărat prezervativul.

Metoda calendarului se bazează pe identificarea cu exactitate a perioadei fertile din ciclul menstrual, perioadă în care femeia are cele mai mari șanse să rămână însărcinată. Metoda presupune evitarea contactului sexual în acele zile, urmând ca în restul zilelor să nu fie folosită nici o altă metodă contraceptivă. Statisticile arată că 92% dintre femeile din România știu de existența acestei metode, 45% au folosit-o cel puțin o dată, iar 8% se bazează pe ea la fiecare contact sexual.

Cât de riscantă e metoda calendarului

Metoda calendarului este riscantă și destul de dificil de folosit corect, uneori chiar imposibil. Explicația este aceea că este greu pentru femeie să anticipeze cu precizie, lună de lună, perioada fertilă, mai ales dacă ciclul său menstrual este neregulat. „Chiar și în cazul unui ciclu menstrual regulat se poate întâmpla, la un moment dat, să existe, din diferite motive, un mic decalaj care poate duce la apariția unei sarcini nedorite, dacă are loc un contact sexual neprotejat în acest interval“, explică dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie și specialist al campaniei Planifică Neprevăzutul.

Cum știu că am o menstruație regulată

În general, în cazul unui ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulația are loc în ziua a 14-a, prima zi a ciclului menstrual fiind considerată prima zi de menstruație. Perioada fertilă este cu aproximativ 4-5 zile înaintea și în ziua ovulației. Dacă ciclul menstrual are 29 de zile, momentul ovulației are loc în ziua a 15-a, iar dacă durata acestuia este de 30 de zile, ovulația are loc în ziua a 16-a. Dacă ai un ciclu menstrual neregulat, ziua ovulației este imprevizibilă, iar pentru calcularea perioadei fertile este nevoie de monitorizarea atentă a duratei ciclului menstrual timp de cel puțin șase luni consecutive. Apoi, din ciclul cel mai scurt se scade numărul 18 pentru a se identifica ultima zi a perioadei fertile, iar din ciclul cel mai lung scade numărul 11 și se identifică astfel prima zi a perioadei fertile. „Dacă se urmărește evitarea unei sarcini, atunci metoda calendarului nu este nici pe departe cea mai sigură cale”, accentuează specialistul.

Calculator fertilitate

Dacă vrei să eviți o sarcină și folosești metoda calendarului ar fi bine să îți verifici calculele folosind un calculator de fertilitate. Acesta te ajută să vezi care sunt zilele fertile și, mai ales, care este ziua în care are loc ovulația. Calculatorul nostru de fertilitate îți indică perioadele fertile pentru următoarele 6 luni, iar dacă îți dorești o sarcină avem și previziuni în privința sexului copilului. Mai exact, care sunt zilele în care poți concepe fetiță sau băiețel.

Intră pe CALCULATORUL DE FERTILITATE.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter