Suferi de ovare micropolichistice? Iată tot ce trebuie să știi

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 04 august 2021, 11:56

Ai primit diagnosticul de ovare micropolichistice și nu știi la ce să te aștepți? Există mai multe lucruri pe care trebuie să le ai în vedere – de la cauzele din spatele afecțiunii și până la tratament.

Sindromul ovarelor micropolichistice reprezintă o boală complexă în care sunt implicate mai multe organe și sisteme. Dr. Gianina Brașoveanu, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în reproducerea umană asistată, de la Clinica Medicum, ne-a povestit mai multe despre ce presupunea această afecțiune.

Suferi de ovare micropolichistice? Iată tot ce trebuie să știi

Ce înseamnă să ai ovare micropolichistice

Afecțiunea de ovare micropolichistice se caracterizează prin:

– cicluri menstruale neregulate, menstră, de cele mai multe ori, întârzie să apăra, astfel încât ciclurile menstruale au peste 35 de zile între ele,

– apar niveluri crescute de hormoni masculini / androgeni /- pilozitate în exces la nivelul feței, abdomenului, acnee rebelă la tratament, 

– la ecografie, ovarele sunt mărite de volum și conțin multe microchisturi, peste 10-12, de cca 5-7 mm.

De ce apar ovarele micropolichistice

Cauzele apariției bolii sunt necunoscute. Însă există mai mulți factori favorizanți care pot duce la apariția sindromului ovarelor micropolichistice:

  1. insulina în exces (insulina este un hormon produs de pancreas care ajută la metabolizarea zaharului). La pacientele cu ovare micropolichistice, există o rezistență la insulină. Ca urmare, crește producția de hormoni androgeni, apare obezitatea, ateroscleroză, diabet zaharat de tip II;
  2. poate fi și moștenire genetică;
  3. stresul – care produce o secreție în exces de catecolamine și ca urmare produce dezordine hormonală pe tot axul hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian-ovarian.

Sindromul ovarelor micropolichistice, apare la femeile cu vârste cuprinse între 20-40 de ani. S-a constatat că acest dezechilibrul hormonal apare la vârste din ce mai tinere, adică din adolescență, când sunt perioade stresante, un examen important sau diferite traume emoționale mai puțin surmontate, despărțirea de cineva drag, un deces etc.

Pacientele cu acest sindrom, pe lângă complicațiile descrise anterior prezintă infertilitate.

Microchistele blochează ovulația. Ovulația se întâmplă de cele mai multe ori în mijlocul ciclului menstrual. Atunci, un folicul dominant ajunge la aprox. 25 mm și se sparge, eliminând ovocitul (celula mamă) care, daca este fecundat de spermatozoid (celula tată) duce la apariția sarcinii.

Tratamentul pentru ovare micropolichistice

Tratamentul ovarelor micropolichistice este complex și vizează:

– o alimentație sănătoasă, un stil de viața sănătos în care stresul nu este dominat;

– o scădere în greutate la pacientele supraponderale cu 5-10%, poate normaliza dereglările hormonale;

– pilule contraceptive; 

– antidiabetice;

– antiandrogenice.

Scopul este de a restabili funcția ovulatorie și respectiv obținerea sarcinii.

Când tratamentele medicamentoase sunt fără rezultat se recurge la drilling ovarian laparoscopic, vizând apariția ulterioară a ovulației spontane, iar în caz că nici atunci nu avem reușită se practică feritilizarea in vitro.

Fertilizarea in vitro presupune obținerea sarcinii prin procedee de stimulare ovariană controlată. Prin această procedură șansele de obținere a sarcinii sunt mult mai mari.

După cum observăm o serie întreagă de afecțiuni pot duce la dereglări mari ale organismului și respectiv la infertilitate. Chiar dacă avem predispoziție pentru anumite boli, un stil de viață echilibrat ne ajută la dispariția acestor factori declanșatori și astfel boala nu mai apare.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter