Ce este limba geografică și cum se tratează

De Lumea Femeilor, pe Ultimul update Luni, 11 octombrie 2021, 15:24

„Limba geografică” (ştiinţific: glosită) este o afecţiune total benignă şi destul de rară – apare la cel mult trei persoane dintr-o sută. Vezi ce este și cum se tratează!
“Arşşş, ce frige!”. “Da?! Mie mi se pare numai bună!”. Aşa este: cafeaua pe care o savuraţi împreună are temperatura potrivită. Dar prietena ta are o mică problemă, numită… ah, îmi stă pe limbă! Asta era: limbă geografică!

Cuprins

Simptomele: arde, pişcă şi cam atât

Unele dintre persoanele care au „limbă geografică” dovedesc o sensibilitate sporită la alimentele picante sau la cele fierbinţi. Altele spun că percep amplificat gustul unor alimente (şi al alcoolului, care oricum produce senzaţia de arsură). În rest, simptomele lipsesc. Sau, în limbaj medical, „afecţiunea este asimptomatică”. Glosita migratorie benignă, afectează 1% – 3% din populație. Rata de apariție este de două ori mai mare la femei decât la bărbați și afectează în special copiii sub 6 ani.

Din ce cauză apare limba geografică?

Lumea medicală nu are încă un răspuns cert. Sunt, însă, „suspectate” ereditatea şi carenţele de vitamine din complexul B în organism.

Se tratează limba geografică?

Nu, boala nu are un tratament anume. Iar medicii recomandă să nici nu ne gândim la vreo intervenţie chirurgicală (biopsie etc.). Leziunile specifice „limbii geografice” sunt benigne şi – în cele mai multe cazuri – asimptomatice.

De ce se numește ”limba geografică”

De la faptul că modelul de pe suprafaţa limbii sugerează o hartă cu zone neuniforme – unele în relief (pot fi roşietice şi/sau cu mucus), altele plate. Cum apar aceste… forme de relief? La un moment dat, pe anumite zone ale limbii se produc pierderi (reduse) de papile. Aceste suprafeţele plate, “dezgolite”, sunt cele care receptează mai intens gustul alimen-telor, arsura, iuţeala etc.

Cum arată limba geografică

Macroscopic, vom observa multiple zone eritematoase, roșii, bine delimitate pe suprafața dorsală a limbii (suprafața unde se găsesc papilele linguale). În jurul acestor zone bine delimitate se observă o altă zonă alb-gălbuie, cu margini neregulate. Cel mai des sunt afectate cele 2/3 anterioare ale limbii, marginile și vârful acesteia. Foarte rar aceste zone eritematoase pot fi întâlnite și pe mucoasa bucală, labială sau palatală.  Datorită acestor zone bine delimitate și înconjurate de zona alb-gălbuie a primit numele de limbă geografică – arată ca o hartă.


Foto: Limba geografica la un copil de pe Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter