Care este culoarea care vindecă durerea. Descoperirea făcută de oamenii de știință

De Oana Savin, pe Ultimul update Luni, 19 decembrie 2022, 15:49

Oamenii de știință au făcut o nouă descoperire care ar putea schimba viața multor oameni. Potrivit cercetătorilor, o lumină de o anumită culoare ameliorează durerea.

După ce timp de mai bine de cinci ani au studiat efectele luminii asupra oamenilor, oamenii de știință de la Universitatea Fudan din Shanghai au descoperit că lumina verde vindecă durerea.

Lumina verde ameliorează durerea – descoperirea cercetătorilor

Se pare că există o modalitate destul de simplă pentru a ameliora durerea, iar aceasta este lumina de culoare verde. Cercetătorii de la Universitatea Fudan, conduși de cercetătorul în neuroștiințe Yu-Long Tang, au făcut descoperiri importante.

Un nou studiu făcut pe șoareci a dezvăluit faptul că celulele oculare și căile cerebrale sunt cele care stau la baza ameliorării durerii, după ce aceștia au fost expuși la lumină verde de intensitate scăzută.

Potrivit Alephnews, după mai multe experimente, oamenii de știință au descoperit că bastonașele și conurile (celule oculare ce percep lumina) au contribuit la efectele de ameliorare a durerii la șoarecii sănătoși și la cei cu articulații inflamate.

„Am descoperit că fotoreceptorii conici ai retinei sunt esențiali pentru analiza analgeziei luminii verzi, în timp ce bastonașele joacă un rol secundar”, a explicat Tang în lucrarea sa.

În momentul în care au fost expuse la lumină verde, conurile și bastonașele au stimulat un grup de celule cerebrale din nucleul geniculat ventrolateral, ce a fost legat anterior de efectele analgezice ale luminii puternice.

„Deși nu este clar dacă percepția culorilor este comparabilă între oameni și rozătoare, expunerea la lumina verde atât la oameni, cât și la rozătoare reduce sensibilitatea la durere, sugerând implicarea unor mecanisme comune între cele două specii”, au scris cercetătorii de la Universitatea Fudan.

Un alt studiu a arătat că ameliorarea durerii prin expunerea la lumină verde ar putea fi de lungă durată, aceasta persistând până la patru zile după tratament.

Un alt studiu clinic realizat pe un grup mic de pacienți cu fibromialgie timp de câteva zile, a demonstrat că, după câteva ore de terapie cu lumină verde, pacienții nu au mai simțit durerea la aceeași intensitate. Totodată, lumina verde a redus și intensitatea migrenelor.

Însă, deși rezultatele sunt optimiste, mai este necesar să se facă câteva studii până când terapia cu lumină verde să devină o opțiune pentru ameliorarea durerii.

Ce este cromoterapia

Potrivit doc.ro, cromoterapia pornește de la ideea că privirea anumitor culori pentru o anumită periodă de timp poate provoca la nivelul creieului anumite procese care să influențeze starea de sănătate a întregului organism.

Mai exact, expunerea corpului la un ambient în care predomină o anumită culoare este un mod de a influența sănătatea. Astfel, lumina difuză relaxează întregul organism, în timp ce roșu este o culoare energizantă.

Dr. Roxana Cozubaș , Medic Specialist Oftalmologie, explică că „datorită evoluției și a modului în care este construit ADN-ul nostru, corpul uman este dependent de lumină pentru a funcționa corect”.

Efectele culorilor asupra oamenilor

Fiecare culoare are un anumit efect asupra oamenilor, ele ajutând organismul într-un anumit fel.

Culoarea roșie stimulează, instigă și energizează și este folosită pentru tratarea anemiei, inflamațiilor, afecțiunilor respiratorii, dar și a depresiei. 

Galbenul permite relaxarea corpului și ajută la tratarea migrenelor, a diabetului și a tulburărilor digestive.

Verdele calmează hipertensiunea și tulburările cardiace și tratează insomnia și nevralgia.

Albastrul este culoarea care induce liniștea și este utilizat pentru scăderea tensiunii și pentru calmarea respirației. Este benefic la pacienții cu reumatism și encefalită.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter