Tipuri de fructe citrice și cum le recunoști. Cele mai populare și cele mai rare!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 27 ianuarie 2023, 13:17

Cele mai populare fructe citrice, lămâile și portocalele, au cucerit lumea și le folosim aproape zilnic. Chiar dacă nu ești amatoare de gustul lor acru sau amărui, poți găsi fructe citrice mai dulci și mai parfumate chiar și pe piața românească.

Cuprins

Cele mai îndrăgite fructe citrice sunt apreciate pentru concentrația lor mare în vitamina C și pentru aroma și parfumul lor deosebit. Orice aluat de prăjitură este mai aromat cu lămâie, orice băutură răcoritoare este mai parfumată cu lime, orice salată de fructe este mai gustoasă cu portocale sau pomelo.

Sunt sute de soiuri de fructe citrice în lume, din care ajung și la noi câteva zeci de varietăți, unele doar sub formă de suc sau de piure concentrat așa cum este yuzu, spre exemplu. Lămâile și portocalele se găsesc aproape tot timpul anului, dar Mâna lui Buddha este mai greu de găsit la noi, deși multe citrice rare pot fi achiziționate azi din magazinele on-line.

Originea și particularitățile citricelor

Citricele fac parte din familia Rutaceae cu origini în Asia, India și Australia. La nivel mondial, producția de citrice constituie cea mai bogată și profitabilă producție de fructe, mult mai valoroasă decât producția de mere.

Majoritatea arbuștilor de citrice nu suportă frigul, cu atât mai puțin înghețul, dar unii dintre ei suportă climatul mediteraneean și pot fi cultivați în Italia, Spania, Israel sau Grecia.

Arbuștii de citrice încep să înflorească vara târziu, majoritatea au flori albe, stelate și foarte parfumate, folosite adesea în industria cosmeticelor.

Unele specii de lămâi, portocale sau mandarine pot face tot anul flori și fructe în același timp. Dar, în mod normal, citricele încep să se coacă din luna octombrie și ajung pe piață din decembrie până primăvara târziu.

Citricele sunt fructe care încetează să se mai coacă dacă au fost desprinse din copac, de aceea ele trebuie să fie bine coapte înainte de a fi culese. Pentru a rezista la transport, multe portocale, lămâi, mandarine, clementine sau pomelo sunt tratate cu un strat subțire de ceară și diverse soluții care le protejează coaja.

Beneficiile majore pentru sănătate ale citricelor

Citricele sunt cele mai bogate fructe în vitamina C și vitamina A. De asemenea, ele conțin procente importante de fier, calciu și magneziu, precum și vitamine din grupul B, antioxidanți, folați și uleiuri volatile importante pentru sănătate și imunitate.

Citricele sunt apreciate și pentru parfumul lor puternic, revitalizant și energizant, revigorant după perioadele lungi de stres sau efort fizic.

Iată și cele mai importante beneficii pe care le are consumul de fructe citrice:

  • Citricele stimulează imunitatea și previn virozele, răcelile și infecțiile respiratorii,
    • Pectina din coaja albă este benefică pentru digestie, are efect ușor laxativ, combate balonarea și flatulența,
    • citricele accelerează metabolismul și arderea grăsimilor;
    • Ajută activitatea ficatului și a stomacului
    • Ajută activitatea cardiacă și previn depunerile de colesterol pe artere
    • Reglează nivelul de zahăr din sânge și multe toate citricele sunt recomandate inclusiv diabeticilor
    • Protejează ochii și mențin acuitatea vederii la distanță
    • Ajută la reglarea tensiunii arteriale
    • Citricele sunt recomandatăe persoanelor anemice și femeilor cu menstruații abundente, deoarece vitamina C ajută la absorbția fierului și crește producția de celule roșii din sânge,
    • Stimulează funcțiile cognitive
    • Conferă energie organismului și combat stările de astenie și oboseală
    • Pot preveni cancerul de stomac, cancerul de colon, cancerul de gât și cancerul de sân.
    • Au efect antiinflamator și întârzie apariția artritei și a reumatismului
    • Licopenul din citrice are efect antitumoral și ajută inima să se mențină sănătoasă.

Cele mai populare fructe citrice

Lămâile au ajuns nelipsite din bucătăriile noastre, urmate de portocale, mandarine, grepfrut sau clementine, considerate cele mai populare și consumate citrice. Dintre acestea, lămâile și fructele lime sau limetele sunt folosite pentru suc și coaja parfumată. Toate celelalte citrice menționate sunt consumate pentru pulpa lor dulce și parfumată.

Lămâile

lamaile beneficii
lamaile beneficii

Ovale, galbene și cu o coajă groasă, cu un parfum puternic, lămâile sunt cele mai consumate fructe citrice în mod deosebit pentru sucul lor acru. Lămâile sunt folosite la ceaiuri, limonade, băuturi răcoritoare, supe, ciorbe, fripturi, sosuri, prăjituri, dulcețuri sau compoturi.

Lămâia poate înlocui sarea și se poate folosi aproape în orice preparat din bucătărie pentru aroma ei specifică. Este ușor de recunoscut după forma ovală și coaja foarte galbenă.

Portocalele

portocalele beneficii
portocalele

Acestea reprezintă a doua grupă majoră de fructe citrice populare pe tot globul. Spre deosebire de lămâi a căror pulpă nu se consumă ca atare, portocalele sunt consumate în mod natural, dar sunt folosite intensiv și pentru sucul lor dulce și parfumat. Sunt sute de specii de portocale, inclusiv portocale galbene, portocalii sau roșii. Unele mai dulci, altele mai acre, și ele sunt folosite în bucătărie la un număr foarte larg de preparate sărate și dulci.

Portocalele sunt ușor de recunoscut după forma rotundă, culoarea portocalie și mărimea lor mai mare decât a lămâilor, dar mai mică decât a fructelor de pomelo.

Mandarinele

Tipuri de fructe citrice și cum le recunoști. Cele mai populare și cele mai rare!

La fel ca și portocalele, mandarinele sunt folosite în industria alimentară, dar și în cosmetică, mai ales pentru parfumul lor și pentru uleiurile volatile din coajă. De asemenea, aceste fructe sunt folosite și în produsele naturiste, datorită concentrației mari de vitamina C și betacaroten, dar și pentru proprietățile lor calmante și revitalizante.

Mandarinele sunt rotunde și aplatizate, sunt puțin mai mici decât portocalele și au coaja de o culoare portocalie mai închisă.

Clementinele

Tipuri de fructe citrice și cum le recunoști. Cele mai populare și cele mai rare!

Mult mai mici decât mandarinele, clementinele sunt aplatizate, au culoarea portocaliu intens și sunt foarte dulci. Alături de pomelo, sunt poate cele mai dulci fructe citrice, populare și printre copii. Cele mai multe soiuri de clementine nu au deloc sâmburi, sau foarte puțini în comparație cu mandarinele și portocalele. În plus, clementinele sunt foarte ușor de curățat.

Grepfrut

grepfrut roz beneficii
grepfrut roz

Grepfrut este unul dintre cele mai sănătoase citrice, supranumit fructul paradisului. Grepfrut este foarte apreciat de consumatorii de citrice pentru pulpa lui foarte suculentă, pentru aroma ușor amăruie și acrișoară și pentru efectul lui revigorant.

Este recunoscut pentru faptul că topește grăsimea, elimină depunerile de colesterol și ajută în orice tip de dietă pentru slăbit pe care vrei să o urmezi.

Grepfrut este un fruct rotund, ușor aplatizat, spre deosebire de portocale care sunt perfect rotunde. El are coaja mai lucioasă și mai netedă decât portocalele, poate fi mai mare și mult mai greu.

Acest fruct are o coajă mai groasă decât portocalele, iar partea albă este mult mai moale, pentru a proteja pulpa foarte zemoasă din interior. Fructul are o culoare care variază în funcție de soiuri, putând avea pulpa albă, roz sau roșie și dulceața diferită.

Pomelo

Tipuri de fructe citrice și cum le recunoști. Cele mai populare și cele mai rare!

Cel mai mare dintre toate citricele, pomelo poate ajunge la greutăți impresionante. Unele fructe pot avea chiar 2 kilograme și pot avea mărimea unui mingi de volei.

Pomelo are o formă asemănătoare cu cea de pară, dar este mult mai mare și rotund. Are un gust dulceag și este mai puțin acru sau acidulat în comparație cu portocalele. El a devenit popular nu doar datorită gustului dulce, ci mai ales datorită faptului că este recomandat în dietele de slăbit.

Pomelo poate avea coaja galbenă, portocalie sau verde, iar pulpa galbenă sau roz. Are o textură crocantă și este foarte gustos, constituind o gustare sănătoasă între mese.

Cele mai rare fructe citrice

Iată câteva dintre cele mai rare și scumpe fructe din familia citricelor, apreciate pentru gustul lor acru și parfumul intens:

  • Citron                                            Sudachi
  • Mâna lui Buddha                          Satsuma  
  • Yuzu                                             Kumquat
  • Kinnow                                         Tangelo                                 

Lime

fructul lime si floarea
fructul lime si floarea

Fructul lime este deosebit de apreciat pentru aroma lui deosebită! Chiar dacă seamănă cu lămâia în ceea ce privește gustul acru, lime are un parfum deosebit, accentuat și persistent. Datorită aromei sale, uleiul esențial de lime este folosit în parfumuri, iar sucul acestui fruct dă o savoare deosebită băuturilor alcoolice răcoritoare.

Fructul lime poate fi ușor de recunoscut între toate fructele citrice datorită culorii sale verde. Multe fructe lime au o culoare verde închis, care sugerează prospețime și sănătate! Cu toate acestea, există și lime de culoare gălbuie sau verde-gălbui.

Mâna lui Buddha

lamaia-mana-lui-Buddha
lamaia-mana-lui-Buddha

Este un fruct cu o formă ciudată, de culoare galbenă și cu un gust foarte acru. Este cunoscut în China și în Japonia drept fructul cu degete, deși forma lui amintește mai mult de o caracatiță cu tentacule lungi. Cercetătorii au descoperit că Mâna lui Buddha este una dintre cele mai vechi specii de citrice, iar pomul poartă numele științific de Citrus medica sarcodactylus. Pulpa acestui fruct este uscată, nu este consumat crud pentru că este deosebit de amar și acru în același timp, dar este folosit pentru coaja lui puternic parfumată.

Yuzu

yuzu beneficii
yuzu

Yuzu este unul dintre cele mai parfumate fructe exotice, foarte puțin cunoscut în Europa, dar foarte popular în Japonia și în Coreea, unde este folosit îndeosebi pentru proprietățile lui revigorante și energizante. Yuzu are o mărime medie, are culoarea galbenă, o coajă groasă, fie netedă, fie ondulată, în funcție de soi.

Pulpa acestor fructe nu este nici cărnoasă, nici deosebit de suculentă. Au semințe mari, dispuse radial, și o coajă destul de groasă. În schimb, sunt foarte aromate. Gustul de yuzu este o combinație de mandarină, lămâie și grepfruit amar și nu se consumă crud decât foarte rar, fiind destul de acru.

Kinnow

fructele-citrice-kinnow
fructele-citrice-kinnow

Acest fruct seamănă foarte mult cu o mandarină, este rotund, are o culoare portocalie intensă și este foarte suculent. El a fost obținut prin încrucișarea a două soiuri de citrice și anume King (Citrus nobilis) și Willow Leaf (Citrus deliciosa). Acest fruct din familia citricelor, kinnow este deja apreciat de consumatori pentru pulpa lui dulce și suculentă, pentru numărul mic de sâmburi în comparație cu o portocală sau cu o mandarină, dar și pentru faptul că se decojește foarte ușor.

Satsuma

mandarine satsuma
mandarine satsuma

Satsuma sunt adesea confundate cu mandarinele, deși ele reprezintă un hibrid natural între mandarine și pomelo. Originea acestor fructe este regiunea Satsuma din Japonia unde au fost descoperite inițial în urmă cu 700 de ani.

Fructele satsuma sunt considerate cele mai dulci mandarine. Ca mărime ele sunt aproape cât mandarinele, au culoarea portocaliu deschis, sunt rotunde și ușor aplatizate. Nu au deloc sâmburi, sunt foarte zemoase și au o aciditate medie. Sunt cele mai ușor de curățat, dar au o coajă subțire, delicată și se strică repede dacă nu sunt depozitate la frigider.

Sudachi

fructele-sudachi
fructele-sudachi

Sudachi este un soi de lămâie, cu o coajă de un verde închis și un gust foarte acru, aproape înțepător sau ușor piperat. El este înrudit cu lime și cu yuzu, dar este mult mai acru.

Acest fruct este mic, rotund și se recoltează când are coaja de un verde aprins, înainte să se coacă și să devină galben. Pulpa acestui fruct este și ea verde, dar un verde mai deschis, un verde-gălbui.

Sudachi este foarte popular în Japonia unde este folosit pentru diverse sosuri și lichioruri, vinegrete, maioneze și marinate, pentru a le conferi o aromă mai puternică de citrice.

Kumquat

Tipuri de fructe citrice și cum le recunoști. Cele mai populare și cele mai rare!
Kumquat

Fructul kumquat este numit adesea portocala în miniatură. Coaja lui seamănă cu cea de portocale, iar parfumul amintește de suratele lui mai mari. Dar kumquat este mult mai mic, cam cât o măslină mai mare sau cât o prună de pe la noi, are o formă alungită, este mai dulce, mai parfumat decât portocalele și, în plus, se consumă cu tot cu coajă.

Fructul kumquat este ușor de recunoscut dintre celelalte citrice înrudite cu portocalele și mandarinele datorită formei sale alungite și dimensiunilor mici. Miniolele sunt și ele foarte mici, dar sunt rotunde, pe când kumquat este oval la fel ca prunele.

Surprinzător, pe cât de mic este acest fruct, pe atât este de parfumat. Gustul lui este un gust specific citricelor, dar este mai pregnant, mai acru și mai astringent decât al portocalelor sau mandarinelor.

Sweetie

Tipuri de fructe citrice și cum le recunoști. Cele mai populare și cele mai rare!
Sweetie

Sweetie sau ”oroblanco” este cea mai nouă specie de citrice care a cucerit rapid consumatorii, după ce a fost obținut în laborator din încrucișarea unui pomelo cu un grepfruit alb. Fructul este un pic mai mare decât un grepfruit, dar are un gust mai dulce și mai parfumat și este unul dintre fructele exotice foarte apreciate.

De cele mai multe ori fructele sweetie au dimensiunea unui grepfruit alb și au coaja verde, ușor gălbuie. Ele au păstrat membrana albă și amară de la grepfruit, dar pulpa lor este mult mai suculentă, mai aurie și mai dulce, împrumutând dulceața specifică de la pomelo.

Tangelo

Tipuri de fructe citrice și cum le recunoști. Cele mai populare și cele mai rare!

Tangelo este un citric aromat dulce, cu o coajă portocaliu închis și pulpa tot portocalie. Acest citric ușor ascuțit este o încrucișare între mandarină (tangerine) și pomelo și are un gust similar cu mandarinele. Numele său este, de asemenea, o combinație a acestor fructe. Fructele tangelo au aproximativ dimensiunea unui pumn și sunt recunoscute după forma de mamelon la capătul tulpinii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter