Sudachi – proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 27 ianuarie 2023, 13:18

Sudachi este una dintre cele mai scumpe lămâi, greu de găsit pe piața românească, dar foarte apreciată în Japonia și în America. Sudachi are un gust foarte acru și înțepător, dar o aromă profundă pentru care este folosit adesea în cocktailuri.

Cuprins

Sudachi este un soi de lămâie, cu o coajă de un verde închis și un gust foarte acru, aproape înțepător sau ușor piperat. El este înrudit cu lime și cu yuzu, fructul care a cucerit Anglia de curând și este folosit în mod special pentru cocktailuri scumpe.

Cum arată sudachi și de unde provine

Sudachi - proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă
O boabă de strugure de masă lângă un fruct sudachi

Acest fruct face parte din familia citricelor și este foarte concentrat în vitamina C. Este mic, rotund, aproape cât un lime, dar are coaja de un verde foarte închis atunci când este recoltat.

Un fruct nu depășește mai mult de 30 – 40 g, însă sucul lui foarte acru poate fi suficient pentru mai multe limonade. De cele mai multe ori, sudachi este chiar mai mic decât lime, aproape de două ori cât o boabă de strugure mare.

Sudachi este puțin cunoscut în Europa. El provine din Japonia și este un simbol al prefecturii Tokushima unde este cel mai des cultivat. Chiar și pentru localnici este un fruct scump folosit pentru sucul lui și pentru coaja deosebit de parfumată.

Ce gust și ce aromă are sudachi

Comparat adesea cu yuzu, un alt fruct citric originar din Japonia, sudachi este recoltat toamna devreme cât timp mai are coaja de un verde închis. În acest stadiu, fructul este deosebit de aromat și are un parfum distinct de yuzu. Pe măsură ce se coace, sudachi devine gălbui, însă își pierde din suc și nu mai este considerat la fel de valoros în bucătăria japoneză.

Pulpa acestui fruct este și ea verde, dar un verde mai deschis, un verde-gălbui.

Cunoscătorii spun că sudachi are un gust deosebit de acru, aproape înțepător și nu se consumă ca atare. El este folosit în diverse băuturi, vinegrete, sosuri, maioneze și marinate, pentru a le conferi o aromă mai puternică de citrice.

Sudachi are mai puțini sâmburi decât yuzu, dar mai mult suc și este folosit în mod deosebit pentru sucul lui bogat în vitamina C și calciu.

Valorile nutritive și beneficiile pentru sănătate

Sudachi - proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă
Sudachi se culege când coaja este încă verde

Ca multe alte citrice foarte acre, așa cum sunt lime sau yuzu, sudachi este apreciat pentru concentrația mare de vitamina C. De asemenea, acest fruct conține mult calciu, magneziu, săruri de fier, iar pulpa și coaja lui sunt bogate în potasiu. Nu lipsește vitamina A, unele vitamine din grupa B și antioxidanții, specifici tuturor citricelor.

Japonezii apreciază sudachi pentru gustul lui acru care alungă oboseala și are o aromă revigorantă. Consumul regulat de sudachi ajută la o mai bună absorbție a fierului, ajută la o mai bună absorbție a calciului din brânzeturi, reglează zahărul în sânge și stimulează imunitatea.

De asemenea, se consideră că sucul de sudachi are efect antibacterian și antiinflamator. Foarte multe studii despre beneficiile sale nu există, dar cercetătorii japonezi au demonstrat că poate reduce zahărul, în urma unor teste pe șobolani, și lucrează la noi studii pentru tratarea diabetului.

Cum se folosește sudachi în bucătărie

Japonezii apreciază sudachi pentru sucul lui concentrat și acru. El este folosit adesea în loc de oțet în salate, preparate cu orez și pește sau supe. Sucul de sudachi se adaugă în cantități mici, la fel ca sosul de soia, deoarece are un gust acru foarte puternic și piperat.

De cele mai multe ori, acest fruct se folosește pentru prepatele sărate. Felii mici de sudachi pot fi adăugate lângă pește, orez și garnituri de legume pentru a le da o aromă de citrice și un gust acru mai pregnant.

Sudachi este folosit adesea în vinegrete, sosuri picante și supe de legume și carne, pentru a le face mai acre și mai gustoase.

Sucul acestui fruct dă o savoare deosebită băuturilor alcoolice și cocktail-urilor pe bază de fructe dulce. Gustul lui acru accentuează dulceața din mandarine, spre exemplu, sau din căpșunele folosite pentru smoothie și cocktail.

Coaja de sudachi este apreciată pentru aroma ei puternică și se folosește în cantități foarte mici pentru a parfuma diverse prăjituri, creme, înghețate și băuturi.

Fructele proaspete de sudachi rezistă în frigider timp de două săptămâni, iar sucul sau coaja lui răzuită pot fi ținute câteva luni în congelator.  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter