Sindromul îngrijorător și misterios pe care tot mai mulți copii vindecați de COVID îl au

De Bianca Prangate, pe

Sute de copii din întreaga lume se confruntă cu un sindrom îngrijorător după vindecarea de COVID-19 – o boală numită sindromul inflamator multisistemic (prescurtat MIS-C).

Acest sindrom poate apărea chiar și în cazurile copiilor care au infecții cu coronavirus de intensitate medie. Însă un caz ușor de COVID-19 nu garantează că un posibil sindrom inflamator multisistemic nu va avea efecte foarte serioase, uneori chiar fatale.

„Copiii nu au trebuit să aibă simptomele clasice [de infecție cu] COVID-19 pentru a dezvolta MIS-C, ceea ce este îngrijorător,” a explicat neonatologul Alvaro Moreira, de la Health Science Centre din cadrul University of Texas, conform Science Alert. „Copiii pot să nu aibă niciun simptom, nimeni să nu știe că au avut boala , iar apoi, câteva săptămâni mai târziu, să dezvolte această inflamație exagerată în corp”.

Citește și: Avertisment OMS pentru Europa: ″În octombrie și noiembrie vom avea mulți morți”

Moreira și echipa sa de cercetare au descoperit 40 de studii observaționale, în care 662 de copii au dezvoltat sindromul în urma infectării cu COVID-19, dintre care 71 au ajuns la terapie intensivă, iar 11 au murit. Simptomele celor mici au fost febra, durerea abdominală, diareea, vomitatul, conjunctivita și iritațiile la nivelul pielii.

Sindromul îngrijorător dezvoltat de unii copii după infecția cu COVID poate avea efecte pe termen lung

De ce este acest sindrom atât de periculos? El inflamează mai multe părți din corpul celor mici: inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii și nu numai. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale bolii Kawasaki și ale sindromului șocului toxic, diferența fiind că nivelul general de inflamație care apare odată cu MIS-C este mai mare. „Poate fi letal pentru că afectează mai multe sisteme de organe”, a zis Moreira.

Citește și: Când vom reveni la viața de dinainte de pandemie. Anunțul OMS

În cazurile în care copiii se recuperează după MIS-C, efectele pe termen lung ale sindromului par îngrijorătoare. În studiile analizate de Moreira și echipa ei, s-a putut observa că la 90% dintre copii li s-a făcut un test EKG, iar la 54% dintre ei s-au observat anomalii. Printre anomalii s-au numărat dilatarea vaselor de sânge, abilitatea scăzută a inimii de a trimite sânge oxigenat la țesuturi și în 10% din cazuri anevrisme, care atrag după ele un risc crescut de accidente cardiovasculare viitoare.

„Acest lucru este catastrofal pentru un părinte care avea un copil sănătos, apoi el sau ea a ajuns să fie parte din procentul foarte mic de persoane care dezvoltă MIS-C după infecția cu COVID-19”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter