Ministrul Sănătății, despre ce se va întâmpla cu vaccinurile anti-COVID-19: „Sunt cantități foarte mari care depășesc capacitatea de stocare în România”

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 19 aprilie 2022, 18:42

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit marți despre vaccinurile anti-COVID-19 achiziționate de România, recunoscând că ele depășesc capacitatea de stocare a țării noastre.

Rafila a spus că cele aproximativ 6,5 milioane de doze din lunile ianuarie și februarie au fost vândute către Germania și Ungaria, însă România s-a angajat să cumpere în 2022 și 2023 aproape 39 de milioane de doze.

„Ce vom face cu vaccinul nu pot să vă răspund pentru că sunt cantități foarte mari care depășesc capactiatea de stocare în România”, a spus el, citat de Digi24. „Noi la Ministerul Sănătății am făcut demersuri, am informat Guvernul, președinția României, ministerul de externe ca să vedem care este situația în alte țări.”

Acesta a adăugat: „În cei doi ani, în 2022 și 2023 vor fi achiziționate 39 de milioane de doze de vaccin. Livrările din ianunarie și februarie, 6,5 milioane de doze de vaccin, am reușit să găsim interes și să îl vindem Germaniei și Ungariei”.

Citește și: Povestea impresionantă a Gabrielei Zoican, medicul român care la 59 de ani s-a alăturat misiunii umanitare „Medici fără frontiere”

Citește și: Pastila anti-îmbătrânire, cu un pas mai aproape de a deveni realitate. Cercetătorii au întinerit cu 30 de ani celulele pielii

Citește și: Studiu: 55% dintre oamenii care au murit de cancer de plămâni la doi ani de la diagnostic proveneau din orașe cu poluare majoră

Citește și: Cum pot fi ajutați copiii cu autism să devină adulți integrați în societatea din România, potrivit experților

Ministrul Sănătății a spus că interesul pentru vaccinare scade, totodată scăzând și interesul altor state de a cumpăra vaccin anti-COVID-19. „Încercăm să găsim o soluție, am discutat cu Comisia Europeană” , a zis Rafila. „Interesul pentru vaccinare a scăzut și scade și probabilitatea de a le vinde și chiar de a le dona. Trebuie să găsim o soluție. E o situație greu de gestionat”.

Oficialul a mai spus că nu vrea să ia în considerare distrugerea dozelor de vaccin nefolosite: „Eu am o problemă legată de acest principiu al neutilizării și distrugerii dozelor de vaccin. E păcat să distrugem acest simbol al prevenției și e vorba de sume mari de bani pe care statul român trebuie să le plătească”. Ministerul Sănătății a acceptat achizițiile de vaccin pentru anii 2022 și 2023 în luna mai a anului 2021.

Când Rafila a fost întrebat dacă pot fi anulate contractele, el a răspuns: „Nu pot să intru în prevederile contractuale care sunt confidențiale. Este o chestiune stabilită de Comisia Europeană”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter