Mâna lui Buddha – proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 27 ianuarie 2023, 13:20

Lămâia Mâna lui Buddha se numără printre cele mai stranii fructe de pe glob. Face parte din familia citricelor, are culoarea galbenă și coaja groasă ca de lămâie. Dar forma ei ciudată iese imediat în evidență!

Mâna lui Buddha este un fruct cu o formă ciudată, cunoscut în China și în Japonia drept fructul cu degete, deși forma lui amintește mai mult de o caracatiță cu tentacule lungi.

Cercetătorii au descoperit că este una dintre cele mai vechi specii de citrice, iar pomul poartă numele științific de Citrus medica sarcodactylus. Înrudit cu lămâiul și portocalul, Citrus medica este un arbust de talie mai mică, are crengi neregulare, țepi lungi și flori albe sau purpurii cu un parfum puternic. Din cele mai vechi timpuri a fost folosit în scopuri medicinale, pentru uleiul lui deosebit de parfumat.

Mâna lui Buddha, o lămâie stranie folosită pentru coajă

Mâna lui Buddha - proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă
Pe măsură ce se coc, ”degetele” acestui fruct se îndepărtează mai mult unul de altul

Așa cum se vede în imagini, fructul acesta straniu are mai multe degete sau tentacule lungi. Pulpa lui este uscată, nu este consumat crud pentru că este deosebit de amar și acru în același timp, dar este folosit pentru coaja lui puternic parfumată.

Fructul este mărunțit, este macerat și presat pentru a se obține un ulei foarte parfumat pe care chinezii sau japonezii îl foloseau în lichioruri. De asemenea, din coaja acestui fruct se obține o esență parfumată care se folosește în cosmetice, în produsele pentru curățenie și în produsele pentru îndepărtarea insectelor.

Folosit în ritualuri și aromoterapie

Pe vremuri, Mâna lui Buddha era adesea folosită în ritualurile religioase din temple, datorită formei sale ieșite din comun. Și azi poate fi întâlnit în templele din China sau din Tibet.

Chinezii spun că acest fruct poate purifica aerul din încăperi, iar coaja lui este folosită adesea pentru aromoterapie.

De asemenea, este un fruct care și-a câștigat un loc special în regulile feng shui. Se crede că el aduce liniște, noroc și prosperitate în locuință.

Cum se folosește Mâna lui Buddha în bucătărie

Mâna lui Buddha - proprietăți, beneficii, cum arată și cum se consumă

Așa cum am menționat mai sus, doar coaja acestui fruct este folosită pentru aroma ei puternică. Este deosebit de parfumată și ar putea fi comparată cu o combinație între lămâie și mandarina dulce.

Coaja se rade, se combină cu zahăr sau cu miere și se poate folosi la prăjituri și la unele dulcețuri din citrice. Dar mult mai des este folosită pentru a da un parfum deosebit lichiorurilor de portocale sau de lămâi.

Dacă este pus la macerat, fructul poate fi folosit cu unele preparate din pește și fructe de mare.

Beneficiile pentru sănătate

Chiar dacă de la acest fruct nu se consumă decât coaja, aceasta are proprietăți antioxidante, antiplachetare (antitrombotice), antitumorale, antimicrobiene și antiinflamatoare.

Coaja este foarte bogată în fibre, uleiuri volatile, vitamina C, calciu și siliciu și substanțe cu efect antioxidant precum limonina și cumarina.

Flavonoidele din coaja acestui fruct au efect analgezic, ameliorează durerile și inflamațiile locale, neplăcerile gastrice, balonarea și flatulența.

Totodată antioxidanții din coaja acestui fruct sunt benefici pentru inimă, pentru circulația sângelui și pentru sistemul imunitar.

Cel mai adesea, uleiul esențial sau coaja sunt folosite pentru relaxare, pentru un tonus mai bun, pentru odihnă, liniște și meditație. Ele au efect calmant și totodată revigorant, Mâna lui Buddha fiind, poate, cel mai parfumat dintre fructele citrice, chiar dacă nu se consumă ca atare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter