Ceaiul de păpădie. Cum se prepară, beneficii și contraindicații

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 27 ianuarie 2023, 13:23

Ceaiul de păpădie este recunoscut pentru numeroasele sale virtuți terapeutice. Păpădiile sunt folosite de veacuri pentru a trata tot felul de suferințe ale stomacului și ficatului. Iar ceaiul de păpădie este considerat un leac nemaipomenit pentru ficatul și pentru rinichii bolnavi.

Cuprins

Ceaiul de păpădie este recomandat adesea în medicina tradițională pentru rinichi și pentru căile urinare, pentru ficat și pentru bilă.

De la floare până la rădăcină, în medicina naturistă se folosește întreaga plantă de păpădie, iar ceaiurile și decocturile au gust și miros deosebit în funcție de părțile din plantă folosite.

Ceaiul de păpădie se face din frunze și flori și are un gust amărui, destul de neplăcut pentru mulți pacienți. Dar poate fi îmbunătățit cu miere, fără să își piardă din proprietățile benefice.

Păpădiile, florile câmpului

Ceaiul de păpădie. Cum se prepară, beneficii și contraindicații

Păpădia este o plantă sălbatică, cu frunze ondulate, de mici dimensiuni, ușor de recunoscut după florile galbene, ca un ciucure. Crește spontan la câmpie și deal, prin curți și prin livezi, inclusiv prin parcurile urbane.

Primăvara devreme, când frunzele și florile sunt fragede și pline de aromă, poți culege singură păpădii pentru ceaiuri din locuri curate, unde nu există poluare, gaze de eșapament și deversări chimice.

Frunzele și florile se spală în mai multe rânduri cu apă rece pentru că sunt pline de pământ de obicei. Apoi se usucă pe hârtie într-un spațiu curat, bine ventilat, dar ferit de soare.

Ele trebuie lăsate să se deshidrateze în mod natural. Ulterior, se păstrează în cutii de metal sau în pungi de hârtie perforate și se pot folosi cel mult timp de șase luni pentru ceaiuri medicinale.

Ceaiul de păpădie – cum se prepară și cum se bea

ceaiul de papadie cum se prepara
Pentru un gust mai bun, ceaiul de păpădie se poate îmbunătăți cu miere și lămâie

Păpădia își păstrează cel mai bine proprietățile dacă este preparată sub formă de infuzie.

Astfel, frunzele și florile uscate se lasă la infuzat în apă clocotită într-un ibric acoperit.

Se folosește o lingură cu vârf de frunze de păpădie la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 15 minute.

Ceaiul de păpădie se poate consuma în medie câte 2 căni pe zi, timp de 7 până la 10 zile.

Înainte de a începe o cură cu ceai de păpădie pentru ficat sau pentru stomac este indicat să te consulți cu medicul de familie sau cu un specialist în medicina naturistă, deoarece acest ceai are anumite contraindicații în ceea ce privește unele afecțiuni și medicamente.

Ceaiul de păpădie, beneficii pentru sănătate

Păpădia este destul de puțin studiată, chiar dacă este o plantă medicinală folosită din Antichitate. În medicina naturistă, ea și-a dovedit de multe ori eficiența în cazul unor boli de ficat și de rinichi.

Păpădia este o plantă bogată în vitamine, minerale și fibre, conține vitamina A, C, E, K și minerale precum fier, calciu, magneziu și potasiu. Mai mult decât atât, conform unui studiu din 2016, păpădia conține și antioxidanți precum beta-carotenul, și polifenoli care combat inflamațiile din organism și ajută imunitatea.

Așadar ceaiul de păpădie are efect detoxifiant, antiinflamator, antiseptic și diuretic.

Îmbunătățește activitatea ficatului

Ceaiul din flori și frunze de păpădie stimulează activitatea ficatului, ajută la eliminarea mai rapidă a substanțelor nefolositoare și a toxinelor din organism și crește concentrația unor enzime bune din ficat. Acest ceai mărește și secreția biliară.

Ajută la slăbit

Ceaiul de păpădie poate fi folosit timp de câteva zile în dietele de slăbit, dar numai la recomandarea medicului. Anumiți compuși din florile de păpădie împiedica acumularea de substanțe grase și chiar depunerile de colesterol rău.

Stimulează circulația și ajută oasele

Datorită sărurilor minerale și antioxidanților, ceaiul din frunze de păpădie ajută la o mai bună circulație a sângelui mai ales spre membrele inferioare și ajută totodată oasele, prevenind pierderile de calciu și magneziu.

Combate constipația și gastrita

Datorită substanțelor amărui și a fibrelor, ceaiul de păpădie este bun pentru digestie, previne constipația și poate ameliora simptomele dureroase ale gastritei. De asemenea, este recomandat în balonare, indigestie și toxiinfecții alimentare. Totodată reglează dezechilibrele de alimentație și ajută persoanele care nu își pot stăpâni pofta de mâncare.

Alte beneficii ale ceaiului de păpădie

  • îmbunătățește circulația sângelui
  • ameliorează varicele și hemoroizii
  • reduce glicemia
  • crește diureza
  • ajută la combaterea colesterolului
  • previne balonarea

Contraindicații. Cine trebuie să evite ceaiul de păpădie

Păpădia este o plantă medicinală sigură, cu foarte puține efecte adverse, doar în cazul persoanelor care suferă de boli cronice și afecțiuni grave.

Cu toate acestea, ceaiul de păpădie nu poate fi folosit în cantități mari sau pe termen foarte lung în dietele de slăbit. El stimulează arderea grăsimilor, dar trebuie consumat moderat.

De asemenea, ceaiul de păpădie poate interacționa cu anumite medicamente diuretice sau cu unele antibiotice.

De asemenea, există unele rezerve în ceea ce privește medicamentele care ajută la fluidizarea sângelui. Persoanele care iau astfel de medicamente nu ar trebui să bea ceaiul de păpădie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter