Câte cazuri de variola maimuței a depistat OMS până acum: „Nu este la fel de contagios precum COVID-19”

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 23 mai 2022, 13:27

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că până vineri, 20 mai, au fost confirmate 92 de cazuri de variola maimuței, iar alte 28 de persoane din 12 state sunt suspecte de infectare.

Mai multe țări din regiunea europeană a OMS au identificat cazuri de variola maimuței de la începutul lunii mai până acum. OMS se așteaptă să identifice mai multe cazuri, pe măsură ce monitorizarea bolii se extinde în țări în care aceasta nu se găsea în mod obișnuit, conform CNN.

Datele oficiale arată că țările în care au fost confirmate cazuri de variola maimuței până în prezent sunt: Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Regatul Unit, Suedia, Spania, Portugalia, Țările de Jos, Italia și Belgia.

Ashish Jha, coordonatorul grupului de lucru de la Casa Albă cu privire la combaterea crizei sanitare stârnite de COVID-19, a spus pentru postul ABC că nu ar fi surprinzător ca în SUA să fie depistate mai multe cazuri noi în zilele care urmează.

Citește și: Ce măsuri ia România pentru a preveni variola maimuței

Citește și: Studiu: Poluarea ucide 9 milioane de oameni în fiecare an

Citește și: Ce simptome și rată de mortalitate are variola maimuței, virusul care se răspândește în Europa și America

Citește și: Varicele: ce sunt, de ce apar și tot ce trebuie să știi despre tratarea lor, de la un medic specialist

Sâmbătă, un grup de experți ai OMS au avut o reuniune de urgență, pentru a analiza informațiile și datele care există în prezent despre răspândirea variolei maimuței. OMS a transmis, potrivit Libertatea: „Se răspândește foarte diferit de SARS-CoV-2. Nu este la fel de contagios precum COVID-19. Sunt încrezătoare că o să fim capabili să ținem situația sub control”.

Președintele american Joe Biden a anunțat că epidemia de variola maimuței este o problemă care „ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea”. El a mai spus că oficialii americani din sănătate analizează tratamente și vaccinuri împotriva bolii. „Lucrăm din greu pentru a ne da seama ce facem”, a spus Biden.

Virusul care cauzează variola maimuței are o perioadă de incubație de 7-14 zile, conform Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA. Primele simptome seamănă cu cele de gripă: febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară. Totodată, se pot umfla ganglionii limfatici. Ulterior, apare o erupție pe față și pe corp, inclusiv în cerul gurii, pe palme și pe tălpi. Pustulele care apar sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, înconjurate de cercuri roșii, și trec după două-trei săptămâni.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter