Ce boli poţi să moşteneşti de la mama ta

De Erika Chivu, pe

Migrenele, depresia, obezitatea sunt numai câteva din bolile pe care poţi să le moşteneşti. Vezi ce legătură este între sănătatea mamei tale şi sănătatea ta.
Îţi poţi da seama ce te aşteaptă pe viitor din punctul de vedere al sănătăţii, analizând bolile mamei tale. Vezi ce afecţiuni se moştenesc şi cum poţi să le eviţi.

Migrena

Dacă mama ta are migrene, riscul să le moşteneşti şi tu este de 70-80%. Aceste dureri de cap puternice sunt legate de o genă, care la unele persoane nu “funcţionează” normal.
Ce poţi să faci. Descoperă ce factori îi provoacă migrene mamei tale şi caută să-i eviţi. Poate fi vorba de cofeină, alcool, zgomot puternic, brânzeturi.

Cancerul de sân

Din păcate, unele cazuti de cancer la sân sunt moştenite de la mamă, printr-o genă care a suferit anumite mutaţii. Poţi bănui că vei face boala dacă mama ta a fost diagnosticată la o vârstă tânără.
Ce poţi să faci. Din păcate, boala nu poate fi evitată, chiar dacă duci o viaţă sănătoasă. Nu îţi rămâne decât să faci o analiză genetică specifică pentru a afla dacă eşti purtătoare a genei cu probleme.

Depresia

Riscul de a moşteni o boală psihică este de 10%. Nu e vorba doar de depresie, ci şi de depresia postpartum sau de tulburarea bipolară.Este vorba tot de o genă care se transmite de la mamă la fiică.
Ce poţi să faci. Singura soluţie este să eviţi factorii care declanşează de obicei depresia: stresul, oboseala, alcoolul, etc. şi să urmpreşti semnele bolii.

Obezitatea

Purtătorii unei anumite gene au un risc crescut de a se îngrăşa şi trebuie să depună un efort mai mare pentru a se menţine în formă. Genetica determină atât predispoziţia cptre îngrşare, cât şi forma corpului.
Ce poţi să faci. Curele de slăbire în sensul clasic nu sunt indicate în cazul tău, pentru că există un risc mare să apară efectul yo-yo. Dacă eşti predispusă la îngrăşare trebuie să ai grijă tot timpul la ceea ce mănânci şi la activitatea fizică.

Bolile de inimă

Dacă mama ta are o boală de inimă, riscul tău este cu 20% mai mare decât la ceilalţi oameni.
Ce poţi să faci. Singura modalitate de a evita bolile cardiovasculare este să duci o viaţă sănătoasă, să-ţi menţii o greutate normală şi să mănânci cât mai puţine grăsimi de origine animală.

Menopauza precoce

Vârsta la care se instalează menopauza depinde de gene în proporţie de 80%. Dacă mama ta a ajuns la menopauză înainte de 45 de ani, sunt şanse mari să ţi se întâmple şi ţie.
Ce poţi să faci. Din păcate, mai nimic. Nu poţi controla vârsta la care s einstalează menopauza, dar poţi controla simptomele ei cu ajutorul medicului.

Artrita reumatoidă

Această boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă articulaţiile îi afectează mai des pe cei care au cazuri în familie.
Ce poţi să faci. Din păcate, orice ai face, nu poţi fi sigură că eviţi boala. Totuşi, s-a constatat că artrita reumatoidă e mai frecventă la cei care fumează, cpnsumă cofeină şi multp carne roşie.
Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter