Boala vacii nebune a apărut la cămile. Oamenii de știință se tem să nu fie afectați și oamenii

De Laura Davidescu, pe
În Algeria a fost descoperită o boală produsă de prioni, care afectează cămilele, în mod similar cu boala vacii nebune. Odată cu ea, au apărut și temerile că această nouă maladie ar putea fi periculoasă pentru oameni.

Studiul publicat într-o revistă medicală de boli infecțioase de către o echipă internațională de cercetători în domeniul alimentar și veterinari confirmă că animalele din Algeria sunt afectate de o boală degenerativă mortală și fac apel la necesitatea unor măsuri urgente pentru apărarea sănătății animalelor și a oamenilor.

Sursa infecției nu este cunoscută, dar cercetătorii spun că este posibil ca ea să provină de la vitele infectate și exportate în Africa.

Există circa 10 milioane de dromaderi și cămile în lume și, chiar dacă sunt cunoscute mai mult ca animale de povară, ele sunt o sursă importantă de lapte și carne pentru țările din Africa și din Orientul Mijlociu. Astfel, fripturile, cârnații și chiar burgerii de cămilă sunt frecvent întâlnite pe mesele locuitorilor din Sudan, Arabia Saudită și chiar din China.

Unul dintre autorii studiului a explicat că prima dată s-au alertat când cercetătorii algerieni au observat la animale simptome care aminteau de ale boli cauzate de prioni, precum encefalopatia spongiformă bovină, denumită popular „boala vacii nebune”. Testele de laborator au confirmat că e vorba de boala prionică a cămilei în cazul a trei animale, sugerând că e posibil ca maladia să fie prezentă la circa 3% dintre cămilele care se abatorizează în zona respectivă.

Cu toate acestea, nu există deocamdată dovezi că boala cămilelor ar putea să molipsească și oamenii, așa cum s-a întâmplat în cazul bovinelor din Marea Britanie, în anii 1990.

Prionii, agenții care cauzează boala vacii nebune

Prionii sunt agenți infecțioși neconvenționali, de natură proteică, lipsiți de orice tip de acid nucleic, care produc un grup de boli neurodegenerative transmisibile la animale și la om. Unii dintre aceștia, cum sunt cei din țesuturile oilor, nu par să migreze de la animal la om, dar, în cazul cămilelor nu avem suficiente date deocamdată și este nevoie de supraveghere continuă.

Supravegherea animalelor în privința îmbolnăvirii cu prioni a devenit o problemă importantă de securitate alimentară după criza provocată de boala vacii nebune din Marea Britanie, care a dus la peste 200 de decese în rândul oamenilor care au consumat produse din acele animale.

Chiar dacă oficialii din Marea Britanie încearcă să „sedeze” îngrijorarea publică, deja au început să apară numeroase reacții alarmiste.

Sursa foto: Shutterstock

S-ar putea să te intereseze și:

Boli ciudate care îți schimbă comportamentul

Cercetătorii au descoperit un tratament împotriva cancerului de plămâni ce reduce riscul de mortalitate

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter