Ce simptome și rată de mortalitate are variola maimuței, virusul care se răspândește în Europa și America

De Unica.ro, pe

O boală foarte rară, care se numește variola maimuței, a apărut în Europa și în Statele Unite ale Americii.

Un caz de variola maimuței a fost raportat la un pacient internat în Massachusetts, SUA, după ce acesta călătorise recent în Canada. Și în Canada au fost detectate astfel de cazuri, conform CNN. Au fost identificate cazuri și în Europa, în mai multe țări: Marea Britanie, Spania, Portugalia, Italia și Suedia.

Boala a fost identificată inițial la maimuțe și se manifestă de regulă în Africa Centrală și de Vest. A fost foarte rar observată în alte locuri, motiv pentru care valul de îmbolnăviri a stârnit îngrijorare.

Virusul are o perioadă de incubație de 7-14 zile, conform Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA. Primele simptome seamănă cu cele ale gripei: febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară. Totodată, se pot umfla ganglionii limfatici, simptom care arată că organismul caută să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.

Citește și: Alertă în Europa din cauza unui nou virus! Ce este și cum se manifestă variola maimuței

Citește și: Studiu: Poluarea ucide 9 milioane de oameni în fiecare an

Citește și: Farmacii non-stop București. Câte sunt și unde se află

Citește și: Cum îți dai seama că nu dormi suficient? „40% dintre adulți afirmă că somnolența din timpul zilei interferă cu munca”

„O caracteristică ce deosebește infecția cu variola maimuței de cea cu variolă este umflarea ganglionilor limfatici”, arată CDC. Mai apoi, apare o erupție pe față și pe corp, inclusiv în cerul gurii, pe palme și pe tălpi. Pustulele care apar sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, înconjurate de cercuri roșii. Ele trec după două-trei săptămâni.

Jimmy Whitworth, profesor de sănătate publică la London School of Hygiene & Tropical Medicine a spus, potrivit Digi24: „Tratamentul este, în general, de susținere, deoarece nu există medicamente specifice disponibile. Cu toate acestea, este disponibil un vaccin care poate fi administrat pentru a preveni dezvoltarea bolii”.

Boala se transmite prin contact apropiat cu o persoană infectată. Neil Mabbott, profesor de imunopatologie la Facultatea de medicină veterinară a Universității din Edinburgh din Scoția, a transmis că virusul se ia prin expunerea la „piele ruptă, membrane mucoase, picături de respirație, fluid corporal infectat sau chiar contact cu lenjerie contaminată”.

Variola maimuței poate fi gravă, întrucât ratele mortalității detectate anterior în focare au fost de aproximativ 1%, potrivit lui Michael Head, cercetător principal în sănătate globală la Universitatea din Southampton din Marea Britanie.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter