Artroza – factori de risc și mijloace de prevenție

De Elisabeta Cosmescu, pe Ultimul update Luni, 15 noiembrie 2021, 10:38

Durerile articulare nu îți dau pace? Cea mai importantă precauție în cazul complicațiilor pe fond artrozic e consultul ortopedic. Dr. Ion Bogdan Codorean explică cât de important e să descoperim afecțiunea la timp și în ce constă un tratament eficace.

Artroza este o degenerare a cartilajului articular, determinată de mai mulți factori: traumatisme la nivelul articulațiilor sau boli degenerative. Există unele artroze idiopatice, ale căror cauze nu sunt cunoscute sau depistate.

Femeile, mai predispuse să dezvolte afecțiunea?

Femeile au bazinul mai lat decât bărbații, fapt ce modifică biomecanica genunchiului și astfel crește riscul de apariție a artrozei. Osteoporoza, sarcina, menopauza pot fi, de asemenea, factori favorizanți pentru artroză. Fluctuațiile de greutate pe care femeile le au mai des pe parcursul vieții decât bărbații pot duce în unele situații la artroză.

Citește și: Cancerul ovarian, un „dușman tăcut”. Iată simptomele care ar trebui să le trimită pe femei la doctor!

Cum scapi de durerea de stomac – remedii rapide, la îndemâna oricui

Te înțeapă inima? Acestea sunt cele mai des întâlnite cauze

Usturoiul, cel mai bun remediu împotriva bolii Lyme

Artroza – factori de risc și mijloace de prevenție

Factori declanșatori

Traumatismele la nivel articular, de la rupturi de ligament până la fracturi articulare, dezaxările de membre, bolile degenerative, particularitățile metabolice sau hormonale, greutatea în exces pot duce la artroza.

Ce simptome apar?

Durerea este cel mai clar simptom, apoi reducerea mobilității articulației sau cracmentele în articulații. Oricare dintre aceste simptome ar trebui să ne trimită la cabinetul medicului ortoped care să detecteze cauza acestora.

Doar el, în urma consultației și a investigațiilor imagistice evaluate, poate să stabilească diagnosticul de artroză.

În ce constă tratamentul?

Tratamentul este diferit în funcție de gradul de artroză, de vârstă și de profesie. Sunt nenumărate variabile care schimbă datele problemei, astfel că medicul, în urma anamnezei, a consultului și a imagisticii, este cel mai în măsură să găsească drumul potrivit care duce la vindecare.

Tratamentul artrozei poate merge de la gimnastică medicală și un simplu tratament antiinflamator până la infiltrații, intervenții chirurgicale și, în final, protezarea articulației – artroplastia.

Ce analize sunt recomandate?

Artroza se stabilește în urma unui examen clinic (consult ortopedic) și a unui examen imagistic. Coroborate, acestea duc către un diagnostic precis.

Prevenția, mai bună decât toate

E foarte important să urmăm o dietă echilibrată, care să ne ajute să menținem o greutate constantă și un aport optim de nutrienți. Apoi e vital să facem mișcare adaptată vârstei și condiției noastre fizice.

Oamenii care fac sport își păstrează un tonus muscular bun și au șanse mai mici să dezvolte artroză. Însă e bine de știut că, odată cu înaintarea în vârstă, cartilajul articular, meniscurile și discurile intervertebrale devin mai casante și cu risc mai mare de lezare.

De aceea tipul de sport practicat trebuie adaptat întotdeauna la condiția noastră fizică.

Cine este dr. Ion Bogdan Codorean

Medic primar ortopedie și traumatologie sportivă la Artro Sport Clinic, doctor în medicină, având ca principal domeniu de interes traumatologia sportivă.

Timp de șase ani, dr. Ion Bogdan Codorean a fost șef de secție la Clinica de Ortopedie–Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”. |n prezent este șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter