Alexandru Rafila: apel către medicii de familie să participe la testarea COVID-19

De Unica.ro, pe

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi roagă pe medicii de familie să participe la testarea COVID-19 și la efortul pe care îl face personalul din sistemul sanitar în contextul pandemiei.

Alexandru Rafila a participat la inaugurarea centrului de evaluare COVID-19 de la Spitalul Universitar de Urgență București.

El a spus, citat de Digi24: „Fac un apel din nou către medicii de familie, către organizaţiile profesionale ale medicilor de familie, către Colegiul Medicilor din România să încerce să înţeleagă că este vorba despre o responsabilitate profesională şi de un parteneriat în folosul populaţiei. În momentul de faţă, sunt încheiate circa 3.800 de contracte de testare cu cabinetele medicilor de familie şi cred că dacă ajungem ca fiecare cabinet să testeze în fiecare zi măcar zece persoane care sunt simptomatice sau care au fost contacţi apropiaţi ai persoanelor infectate ar fi un foarte mare câştig”.

El a zis că media de testare este mult mai mică momentan. „Până în momentul de faţă, media este mult mai mică – sunt două teste care se efectuează în medie la cabinetele medicilor de familie”, a spus Rafila. „Aşa cum am promis, i-am ajutat împreună cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Este o creştere substanţială. Aşteptăm ca şi dânşii să participe la acest efort pe care personalul medical îl face în folosul cetăţenilor”.

Citește și: Molnupiravir, primul medicament ce tratează COVID-19, va ajunge marți în România

Citește și: Fiica Marisei Paloma, infectată cu COVID-19

Citește și: Papa Francisc: fake news-urile despre COVID-19 și vaccinuri reprezintă o încălcare a drepturilor omului

Citește și: Avertismentul experților: o variantă mai periculoasă de coronavirus ar putea să apară, ca rezultat al decalajului de vaccinare dintre țări

Rafila a mai spus că vrea să aibă acces la centrele ambulatorii de evaluare COVID-19 cât mai mulți pacienți, mai ales în rândul pacienților care au și comorbidități. „Ne dorim să existe acces la aceste centre pentru un număr cât mai mare de persoane care sunt infectate şi care au comorbidităţi”, a subliniat el. „Este extrem de important, pentru că aici pot fi evaluate din punct de vedere biologic, din punct de vedere radiologic şi mai mult decât atât pot primi tratament gratuit antiviral doar cei care au această recomandare având în vedere evoluţia bolii sau posibila evoluţie a bolii ţinând cont de comorbidităţile pe care aceştia le au”.

Managerul Spitalului Universitar de Urgență București, Cătălin Cârstoiu, a vorbit și el despre demararea activității centrului: „Astăzi începem o evaluare a pacienţilor diagnosticaţi pozitiv cu COVID într-un spaţiu destinat, degrevând în felul acesta Unitatea de primiri urgenţe. Speranţa mea este că activitatea noastră în mediul spitalicesc de recoltare, testare, evaluare, tratament, diagnostic va fi uşurată foarte mult şi prin acţiunea medicilor de familie”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter