9 antioxidanţi care îţi prelungesc tinereţea

De Unica.ro, pe

Ai vrea să descoperi secretul prin care să-ţi păcăleşti ceasul biologic? Noi am găsit pentru tine nouă substanţe miraculoase, care ţin bătrâneţea şi bolile la distanţă.
1. Coenzima Q10 este un antioxidant liposolubil care asigură transportul oxigenului în interiorul celulelor şi producerea de energie. Compus natural, ea se produce în organism în urma consumului de legume verzi, soia, oleaginoase sau sardine.

Veritabil aliat împotriva îmbătrânirii cutanate, ea este folosită intens în tratamentele cosmetice. De asemenea, este eficientă în prevenirea şi în tratarea bolilor cardiovasculare, mai ales în cazul tulburărilor de ritm cardiac. O doză de 100-200 micrograme pe zi previne creşterea nivelului colesterolului, insuficienţa cardiacă şi hipertensiunea. În doze mai mari, de 300-400 micrograme pe zi, coenzima Q10 reduce considerabil riscul de cancer de colon, de uter sau de sân.

2. Seleniul este principalul mineral antioxidant şi dezactivator al radicalilor liberi. El se găseşte în special în germenii de grâu şi în cerealele integrale, în drojdia de bere, în ceapă şi în carne. Este eficient în prevenirea maladiilor degenerative, printre care cancerul şi bolile cardiovasculare.

O doză de 100 micrograme, luată zilnic, previne cu succes cancerul de prostată, de colon sau de plămâni. Aceeaşi doză este indicată în prevenirea şi în creşterea eficienţei tratamentului împotriva maladiei Alzheimer. Mare atenţie însă la dozele utilizate, pentru că seleniul este un metal toxic.

3. Licopenul este un carotenoid găsit în special în roşii, cu proprietăţi puternic antioxidante şi detoxifiante. El ajută la buna funcţionare a procesului de creştere celulară  şi are o influenţă benefică asupra pielii şi mucoaselor. Studiile arată că licopenul inhibă dezvoltarea celulelor canceroase de la nivelul esofagului, stomacului, colonului, sânilor sau prostatei.

Astfel, s-a constatat că riscul de cancer de prostată scade cu 45% în cazul bărbaţilor care mânâncă 10 porţii de roşii pe săptămână. De asemenea, s-a constatat că femeile care mănâncă frecvent roşii fac în mai puţine cazuri cancer de sân decât cele care nu mănâncă roşii.

4. Betacarotenul face parte din familia carotenoidelor şi este un veritabil aliat al pielii frumoase. El ajunge în corpul nostru transformat parţial în vitamina A, găsindu-se mai ales în legumele şi fructele colorate. Pentru că favorizează dezvoltarea celulară, indiferent că este vorba de celule sănătoase sau maligne, utilizarea sa în doze suplimentare trebuie limitată la cazurile de maladii ale retinei.

5. Vitamina E este unul dintre cele mai bune remedii antiîmbătrânire naturale. Acţiunea sa este legată în mod special de sfera genitală, având un rol important în mecanismul fecundităţii. De asemenea, ea stimulează regenerarea celulară şi protejează celulele şi ţesuturile de acţiunea radicalilor liberi. Eficientă este şi în prevenirea riscului de accident vascular cerebral. Se găseşte în germenii de grâu, în cerealele integrale, în alune, migdale, spanac.

6. Vitamina A (retinolul) este cunoscută în special datorită rolului său în buna funcţionare a ochilor. Însă ea este implicată şi în procesele de regenerare a celulelor de la nivelul pielii şi mucoaselor şi favorizează sinteza acidului retinoic, care controlează creşterea celulară. În urma unor studii, s-a demonstrat eficienţa sa în prevenirea şi tratarea cancerului pulmonar. Se găseşte în special în produsele lactate, în ouă şi în ficat.

7. Melatonina („hormonul somnului”) se secretă numai pe timpul nopţii. Nu se găseşte în alimentaţie, însă uleiurile esenţiale de chitru sau de mărar stimulează produ-cerea ei în organism. S-a demonstrat că, aplicată pe piele după expunerea la soare, previne apariţia eritemului. De asemenea, melatonina reglează ritmul nictemeral, îmbunătăţind calitatea somnului.

8. Polifenolii stimulează capacitatea naturală de apărare a organismului şi ne protejează celulele de stresul oxidativ. Ei previn îmbătrânirea cutanată şi maladiile degenerative precum cancerul, bolile cardiovasculare, osteoporoza şi Alzheimer. Polifenolii se găsesc din abundenţă în fructe (mere, cireşe, struguri), în taninul din ceai şi vin şi în unele flavonoide din cereale şi leguminoase, în special soia.

9. Vitamina C este esenţială pentru menţinerea sănătăţii: previne şi combate infecţiile, favorizează cicatrizarea rănilor, protejează împotriva poluării, previne stresul şi oboseala. De asemenea, consumul de vitamina C combate apariţia ridurilor, lipsa de tonicitate şi de elasticitate a pielii. Se găseşte în majoritatea fructelor cu gust acru, în special în kiwi, caise, lămâi şi în fructele de pădure.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter